© Henry Clarke / Galliera / Roger-Viollet
L Galliera, musée de la Mode de la Ville de Paris. R Galliera, musée de la Mode de la Ville de Paris. © Studio Talbot / Galliera / Roger-Viollet
OUD AGENDAITEM

Outside Fashion

Huis Marseille - Outside Fashion. Fashion Photography: From the Studio to Exotic Lands (1900–1969) toont een omvangrijke selectie vintage modefoto’s en –tijdschriften. De expositie komt tot stand door een unieke samenwerking tussen Huis Marseille en Palais Galliera.

Afkomstig uit de collectie van Palais Galliera Musée de la Mode de la Ville de Paris, biedt de collectie een kijkje in het ontstaan van modefotografie aan het eind van de 19e eeuw. Aan het begin van de 20e eeuw begon men met het nabootsen van buitenlocaties in de studio, met het idee om de kleding in de juiste setting te kunnen tonen. In de jaren daarna ging men langzamerhand kleding op locatie fotograferen.

Midden jaren dertig van de 20e eeuw kreeg de modefotografie een nieuwe impuls door de opkomst van de fotojournalistiek. Hierdoor ontstond een nieuwe esthetiek die geïnspireerd was door de documentaire fotografie. Het werk van Jean Moral (1906–1999) voor Harper’s Bazaar is een mooi voorbeeld van deze ontwikkeling. Na de Tweede Wereldoorlog werd Parijs een iconische achtergrond voor modefoto’s, op een manier die nog altijd invloedrijk is in de modefotografie. Tegelijkertijd ontstond het toerisme naar verre streken, en de Boeing bracht de meest exotische bestemmingen dichterbij, onder meer voor Vogue’s Henry Clarke (1918–1996).

Outside Fashion wordt samengesteld door Sylvie Lécallier, conservator fotografie van Palais Galliera. Er zullen circa 150 foto’s van diverse fotografen te zien zijn uit de periode 1900–1969. De tentoonstelling bevat werk van onder andere Louise Dahl-Wolfe, George Hoyningen-Huene, Henri Manuel, Paul Nadar, Reutlinger en Séeberger Frères. Couture van modehuizen zoals Balenciaga, Chanel en Dior komen voorbij die werden gepubliceerd in gespecialiseerde modetijdschriften waaronder Excelsior Modes, Fémina, Harper’s Bazaar, Le Jardin des Modes, Les Modes en Vogue, waarvan originele exemplaren getoond worden.

Outside Fashion. Fashion Photography: From the Studio to Exotic Lands is te zien van 7 december 2019 tot 8 maart 2020. Klik hier voor meer info.