Foreign Body, 2019, Paloma Varga Weisz, photo Stephan Hostettler, VG-Bildkunst, courtesy the artist and Gladstone Gallery, New York and Brussels
OUD AGENDAITEM

Paloma Varga Weisz - Bumped Body

Bonnefantenmuseum - Op 5 oktober 2019 opent in het Bonnefantenmuseum de overzichtstentoonstelling Bumped Body van Paloma Varga Weisz (Mannheim, Duitsland, 1966). Voor het grote publiek betekent dit de eerste kennismaking met het figuratieve oeuvre van deze Düsseldorfse kunstenaar die in Nederland grotendeels onbekend is, maar internationaal gestaag aan de weg timmert. Bestaande uit houtsnijwerk en keramiek omarmt Weisz’ werk de kunstgeschiedenis, waarbij ongemakkelijke en intieme onderwerpen niet uit de weg worden gegaan.

Varga Weisz’ praktijk beweegt zich soepel tussen houtsnijwerk en keramiek, tekening en aquarel, theatraal environment, film en geluidswerk. Met deze disciplines en media roept ze in Bumped Body een betoverende wereld op met maskerades, vermommingen en rolverwisselingen waarin eigenaardige wezens de toon zetten. Lichamen, zowel van mannen als vrouwen, bezitten in dit Alice-in-Wonderland-universum geen vaste vorm. In Wilde Leute (1998), dat in het Bonnefanten voor het eerst publiekelijk wordt getoond, bestaan de terracotta figuurtjes uit wonderlijke schepsels van androgyne mensen met dierenoren. Het werk uit 1998 laat zien dat Varga Weisz zich al in haar vroege praktijk probeert los te weken van identiteit en rolpatronen.

Het symbolische universum van Paloma Varga Weisz is gebaseerd op haar persoonlijke leven en ervaringen in een huiselijke gezinssituatie. Haar werk roept vragen op over identiteit en feminisme, zoals historische stereotypering en objectivering van het vrouwenlichaam, creativiteit en moederschap. Varga Weisz creëert daarnaast nieuwe vrouwelijke zinnebeelden over universele thema’s. Het werk zit vol echo’s naar de kunst- en cultuurhistorie van het Maas-Rijn-gebied. De materiële, cultuurhistorische en iconografische tradities klinken door in de keuze van materialen en ambachtelijke bewerking, symbolische vormentaal en existentiële thematiek.

Bumped Body is te zien van 6 oktober 2019 t/m 2 februari 2020 in het Bonnefantenmuseum. Klik hier voor meer info.