Enschede 05 juni 2021 - 29 augustus 2021

Paradox van de Deense Gouden Eeuw

Rijksmuseum Twenthe - Rijksmuseum Twenthe toont schilderkunst uit de Deense Gouden Eeuw: ruim 50 hoogtepunten uit de Nivaagaard Collectie. Met werken van schilders die in de eerste helft van de 19e eeuw, in tijden van crisis, de nationale eenheid benadrukken.

Denemarken is het begin van de 19e eeuw een wereldmacht in verval: verloren oorlogen, het verlies van de vloot, een pijnlijke afscheiding met Noorwegen, de afbrokkelende monarchie en een staatsfaillissement. En uitgerekend op deze periode drukken zij trots het stempel van een Gouden Eeuw. 

Ook de Deense schilderkunst draagt bij aan de gouden eeuw, met aan de basis de schilder Christoffer Wilhelm Eckersberg. In het land ontstaat een nationalistisch sentiment en in zijn werken benadrukt hij het authentieke Deense karakter. De Deense Gouden Eeuw is meer dan alleen een Deense aangelegenheid. Het illustreert de overgang naar het moderne Europa met schilderijen die nieuwe verhalen vertellen, een geïdealiseerd realisme dat voorloopt op het latere modernisme. Een uniek moment in de geschiedenis.

Klik hier voor meer info over de tentoonstelling!