©Kröller-Müller Museum, fotograaf Marjon Gemmeke
©Kröller-Müller Museum, fotograaf Marjon Gemmeke
©Kröller-Müller Museum
Otterlo 25 januari 2020 - 11 oktober 2020

Parels uit het Verre Oosten

Kröller-Müller Museum - Het Kröller-Müller Museum is vooral bekend om zijn grote collectie moderne kunst. Minder bekend is dat grondlegger Helene Kröller-Müller ook een passie had voor Chinese kunst, van blanc de Chine porselein tot kunstwerken uit vroege dynastieën als Tang (618-907) en Song (960-1279). In de tentoonstelling Parels uit het Verre Oosten toont het Kröller-Müller Museum een selectie van rond de veertig hoogtepunten uit de collectie Chinese kunst. 

Dat het verzamelen bewust en met oog voor kwaliteit wordt gedaan blijkt uit de precieze beschrijvingen in Helenes aankoopboek, maar ook uit de aanzienlijke bedragen die betaald worden. Voor een ‘blanc de Chine-groepje’ of een ‘jade vaasje’ wordt tussen de fl. 25 en fl. 100 betaald, maar veel vaker lopen de bedragen op van fl. 500 voor een ‘Chineesch potje grès met 2 konijnenoortjes’ tot wel fl. 8.000 voor een ‘groen jade schaal’.
Dat Helene haar Chinese objecten tot haar favorieten rekent, is onder andere te zien op foto’s van de huiskamer van de Kröllers, waar al vroeg een prominente plaats wordt gegeven aan wit porseleinen beeldjes en borden. 

De tentoonstelling Parels uit het Verre Oosten is te zien vanaf 25 januari t/m 27 april in het Kröller-Müller Museum. Klik hier voor meer info.