Stokstaartjes, Peter de Krom, Hoek van Holland
Rotterdam 01 februari 2020 - 30 augustus 2020

Peter de Krom | Hoek van Holland

Kunsthal Rotterdam - Rotterdam verandert. Nieuwbouwprojecten verrijzen en de lelijke randjes van Rotterdam worden schoongepoetst. Ook in Rotterdams verst gelegen gemeente Hoek van Holland is verandering voelbaar. Fotograaf Peter de Krom, opgegroeid in ‘de Hoek’, keerde van 2010 tot 2015 terug naar zijn dorp en maakte een aantal vrije fotoseries. De scootmobielclub, de naaktlopers in het duin en de ten dode opgeschreven palmboom op het strand ademen de ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’ mentaliteit van een dorp dat op het punt staat te veranderen.

Omsingeld door het Westland is Hoek van Holland volgens de Krom een eigenaardig Rotterdams dorp. Hoekenezen voelen zich vrij, maar zoeken tegelijkertijd naar houvast. De fotograaf heeft zijn geboorteplaats nooit helemaal begrepen. Hij vertrok naar Breda om de foto-opleiding aan de Akademie St. Joost te volgen. Omdat Hoek van Holland hem bleef trekken, keerde hij na zijn afstuderen met zijn camera terug.

Groepsgedrag, menselijke gewoontes en humor zijn een rode draad in De Kroms series over Hoek van Holland. Hij heeft een scherp oog voor inwoners die afwijken van de norm, zoals de elfjarige Timon die als een volleerd militair met zelf geknutseld groot geschut door de wijk sluipt en buurtkinderen rekruteert. In dagelijkse scenes ontdekt hij humor; de jongen die pal naast het betonnen wandelpad op het strand is gaan liggen, of de vijftien leden van de Scootrangers Maassluis die met maximaal 12 kilometer per uur in ‘ganzenpas’ over de dijk langs de kust rijden.

De tentoonstelling Peter de Krom | Hoek van Holland is te zien vanaf 1 februari t/m 24 mei in Kunsthal Rotterdam. Klik hier voor meer info.