Piet Ouborg, Arabesk, 1943, Rijksmuseum Twenthe, foto Rik Klein Gotink, c/o Pictoright Amsterdam 2020
Pablo Picasso, De Stier, 1945 en 1946, Kunstmuseum Pablo Picasso Münster, c/o Pictoright A'dam 2019
Enschede 01 februari 2020 - 13 september 2020

Picasso & Matisse: Beauty is a line

Rijksmuseum Twenthe – In Beauty is a line preseert Kunstmuseum Pablo Picasso te Münster in samenwerking met Rijksmuseum Twenthe, werken van Picasso en Matisse in een dubbeltentoonstelling over het ultieme gereedschap voor de moderne kunstenaar aan het begin van de 20ste eeuw: de lijn.

Als grootmeesters van de moderne kunst, beheersten Pablo Picasso en Henri Matisse als geen ander de kunst van de lijn. Lijnen geven betekenis aan vormen; lijnen hebben zelfs zoveel zeggingskracht, dat met een simpele pennenstreek een herkenbaar gezicht, figuur of object op papier kan worden gezet. Lijnen scheiden hoofdzaak van bijzaak of kleden uit, tot alleen de essentie overblijft. Geholpen door onze verbeelding, is de lijn de taal van de moderne kunst.

In de tentoonstelling worden ruim 40 werken op papier getoond van Picasso en Matisse, uit de collectie van het Kunstmuseum Pablo Picasso in Münster. De lijnen van deze moderne meesters worden in verrassende combinaties getoond, naast het werk van tijdgenoten en hedendaagse kunstwerken waarin de lijn telkens een wezenlijk element vormt. Kunst uit de veelzijdige collectie van het Rijksmuseum Twenthe en diverse bruiklenen uit (inter)nationale collecties van onder meer Ernst Ludwig Kirchner, Jacoba van Heemskerck, Jan Toorop, Charley Toorop, Jan Sluijters en Zoro Feigl.

Picasso & Matisse: Beauty is a line is te zien van 1 februari t/m 24 mei 2020. Voor meer info, klik hier.