W.P. Zeylemaker, Boltini Olifant met burgemeester De Jong, 1962, collectie Stedelijk Museum Zutphen
OUD AGENDAITEM

Picture this! Schrijven met licht

Stedelijk Museum Zutphen - Met de tentoonstelling Picture this! Schrijven met licht toont het Stedelijk Museum Zutphen een bijzondere reflectie op fotografie. Een groot deel van de fotocollectie van het museum wordt gevormd door het omvangrijke archief van een van de oudste en gerenommeerdste foto-ateliers van het land: collectie Zeylemaker. In deze tentoonstelling zal een groot deel van deze nog nauwelijks in de openbaarheid getoonde bonte verzameling te zien zijn.

Reizen, recreëren, werken, studeren, liefhebben; doen we nog iets zonder dat er beeld aan te pas komt? En is dat tegelijk niet van alle tijden? Een interessant bestanddeel van de fotocollectie van het Stedelijk Museum Zutphen wordt gevormd door het omvangrijke archief van fotohandel Zeylemaker; een van de oudste en gerenommeerdste foto-ateliers van het land. Bij de samenstelling van de expositie wordt gebruik gemaakt van deze nog nauwelijks in de openbaarheid getoonde bonte verzameling.

Portretten, stadsgezichten, en momentopnamen die velen nog helder voor de geest staan, naast afdrukken en negatieven van gebeurtenissen waar het verhaal moet worden gereconstrueerd. Opmerkelijke, indrukwekkende, trieste, maar ook veel grappige verhalen zien op deze manier opnieuw het licht. Van oorlog en bezetting tot aan een reportage van een weggevlogen papegaai en het poseren van de wethouder bij de nieuwe glasbak. En van overstromingen en branden tot een circusolifant op bezoek bij de burgemeester.

Zo vergaan de tijden én ontstaat een geschiedenis van kijken en bekeken worden. Wat zeggen oude foto’s ons terwijl we overspoeld worden met miljoenen foto’s. Klopt het aloude adagium ‘één beeld vertelt meer dan duizend woorden’ nog wel? En hoe kijken we eigenlijk naar oude foto’s? Kijken we met de mensen mee; staan we even naast ze in hun nieuwsgierigheid én afschuw bij een grote brand, en leven we mee? Of gaat het langs ons heen?

Hoe dan ook, over de schouders van de geportretteerden bezien we het verleden en vormen we ons een beeld van de geschiedenis. Met veel Zutphense momentopnamen en uiteenlopende aanknopingspunten om na te denken over fotografie en beeldcultuur. 

Klik hier voor meer informatie over Picture this! Schrijven met licht, van 27 april t/m 1 september 2019 te zien in het Stedelijk Museum Zutphen.