Pim Trooster, Zonder titel, 2018-2019
Pim Trooster, My fair lady, 2019
Wijhe 18 januari 2020 - 23 augustus 2020

Pim Trooster - De Renovatie

Kasteel het Nijenhuis & Museum de Fundatie - Pim Trooster (1954) is een postmodernist. Met grote vrijheid combineert hij allerlei kunstvormen en creëert hij een nieuwe eclectische beeldtaal. In de tentoonstelling De Renovatie toont Trooster in Kasteel het Nijenhuis zijn nieuwe en oude werk, waarin de Zwolse kunstenaar reageert op de collectie van Museum de Fundatie.

‘De Pierik’ is een deel van de Zwolse wijk Assendorp en is vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw gebouwd voor de huisvesting van personeel van de Nederlandse Spoorwegen. Deze oude spoorwijk, waar Pim Trooster sinds 1995 woont, bestaat deels uit koopwoningen maar voor het overgrote deel uit sociale woningbouw. De woningbouwvereniging die het grootste deel van de wijk bezit, is in 2018 gestart met een ingrijpend renovatieproject. Het ateliercomplex waar Trooster werkt, ligt middenin deze wijk. Dagelijks zag hij, op weg naar zijn atelier, het renovatieproces vorderen en startte hij met het ‘jutten’ van mooie stukjes sloophout uit de bouwcontainers. Ook trof hij naast een bouwcontainer drie verhuisdozen tjokvol oude poppen en speelgoedbeestjes, destijds met liefde verzameld, nu afgedankt als oud vuil.

Deze vondsten raakten Trooster zo, dat hij de poppen aan zijn 90-jarige moeder liet zien waarop zij verrukt zei dat dit soort poppen de ‘Barbies van haar jeugd’ waren in de jaren 30-40, de tijd dat ‘De Pierik’ is gebouwd. Van de mooie stukken sloophout en de poppen heeft Trooster een serie poëtische assemblages gemaakt om zo een nieuwe toekomst te creëren voor afgedankte ‘schatten’. De serie heet De Renovatie en wordt als installatie gepresenteerd in een kabinet op de begane grond van Museum de Fundatie. 

Interventies
In Kasteel het Nijenhuis reageert Pim Trooster met interventies van diverse media (afkomstig uit zijn 35-jarig oeuvre en nieuw gemaakte werken) op historische en recent verworven werken uit de collectie van Museum de Fundatie. In elke kamer van het kasteel voegt hij één of meerdere werken toe aan de opstelling, variërend van tekeningen, beelden, schilderijen, geluidswerken, foto’s, fotokopieën en een videowand. 

Pim Trooster – De Renovatie is te zien t/m 5 mei 2020 in Museum de Fundatie te Zwolle. Voor meer informatie over de expo, klik hier.