Jacqueline de Jong, Off season, 1986, collectie van de kunstenaar. Courtesy Dürst Britt & Mayhew, Den Haag (NL) / Château Shatto, Los Angeles (US)
OUD AGENDAITEM

Pinball Wizard – The Work and Life of Jacqueline de Jong

Stedelijk Museum Amsterdam – Het Stedelijk Museum presenteert met de tentoonstelling Pinball Wizard – The Work and Life of Jacqueline de Jong een groot overzicht van de toonaangevende en veelzijdige kunstenaar Jacqueline de Jong. Haar veelzijdige oeuvre zal in 13 zalen te zien zijn. In haar werk schakelt ze moeiteloos tussen expressionistische schilderkunst, nieuwe figuratie en pop art. Bijzonder aan de tentoonstelling is de combinatie van het werk van De Jong en werken uit de collectie van het Stedelijk.

De kunstenaar beweegt zich als een ware ‘Pinball Wizard’ door de collectie van het Stedelijk en plaatst haar werk naast dat van kunstenaars die haar geïnspireerd en beïnvloed hebben zoals Vieira da Silva, Chaim Soutine, Jean Dubuffet, R.B. Kitai, Kazimir Malevich en Wassily Kandinsky. Haar werk varieert tussen kleine dubbelluikjes waarop een dag uit het leven van de kunstenaar wordt afgebeeld tot monumentale doeken waarop een absurde, gewelddadige en erotische wereld te zien is.

De Jong maakte naam met het tijdschrift The Situationist Times: een speels magazine vol fotografische en getekende beelden, gewijd aan verschillende thema’s zoals de knoop, de ring en het labyrint. Daarnaast produceerde ze diverse affiches, waaronder in mei ’68 tijdens de Parijse studentenrevolte. Ook was ze actief in het organiseren van happenings, tentoonstellingen en andere events.

Het werk van Jacqueline de Jong is door de jaren heen altijd verzameld en gevolgd, maar sinds de laatste 10 jaar en vooral sinds de aankoop van De Jongs archief door Beinecke Library of Rare Books and Manuscripts in Yale University in 2012 is er internationaal veel aandacht voor haar werk. Het leidde recent tot tentoonstellingen in onder meer New York, Malmö, Toulouse en Parijs maar heeft tot op heden nog weinig aandacht in Nederland gehad. Daar brengt de tentoonstelling Pinball Wizard – The Work and Life of Jacqueline de Jong nu verandering in.

De tentoonstelling Pinball Wizard – The Work and Life of Jacqueline de Jong is van 9 februari t/m 18 augustus 2019 te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Klik hier voor meer informatie.