Isa en Lisa. Foto: Aad Hoogendoorn
OUD AGENDAITEM

Post/Delete, het perfecte plaatje

Stedelijk Museum Schiedam - Jongeren laten op de sociale media vooral een perfect plaatje van zichzelf zien. Wat is het effect daarvan? En bestaat perfectie? Daarover gaat de tentoonstelling Post/Delete, het perfecte plaatje in het Stedelijk Museum Schiedam. De presentatie is een initiatief van twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Schiedam en geeft een inkijkje in de belevingswereld en het online-gebruik van jongeren.

Post/Delete is de eerste tentoonstelling van het project Mijn Schiedam, waarbij het museum samenwerkt met Schiedammers die zelf het initiatief nemen. Vanuit de gedachte ‘nee heb je, ja kun je krijgen’, benaderden Isa de Looff en Lisa Wieriks zelf het museum. Of het museum misschien misschien een tentoonstelling kon maken in het verlengde van hun profielwerkstuk over het zelfbeeld van jongeren en de invloed van sociale media daarop.

Vergeleken met ‘vroeger’ kijken jongeren van nu door het gebruik van de sociale media ontzettend veel naar zichzelf. Vloggers en influencers doen dat soms wel uren per dag, niet alleen tijdens het filmen en fotograferen, maar ook bij het bewerken en editten van het materiaal. Wat doet dat met het zelfbeeld? Bezoekers kunnen dat zelf ervaren bij de spiegel-installatie aan het begin van de tentoonstelling.

Isa en Lisa vinden het belangrijk dat de tentoonstelling aan het denken zet, maar ze willen ook graag dat het publiek in actie komt. Ze organiseren daarom een uitgebreid programma van activiteiten en roepen in de tentoonstelling zelf ook mensen op een foto te maken en te posten.

De tentoonstelling Post/Delete, het perfecte plaatje is van 16 maart t/m 16 juni 2019 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.

Klik hier voor meer informatie.