© Prix de Rome
OUD AGENDAITEM

Prix de Rome Beeldende Kunst 2019

 Stedelijk Museum Amsterdam – Sander Breure & Witte van Hulzen, Esiri Erheriene-Essi, Femke Herregraven en Rory Pilgrim zijn de genomineerden voor de 'Prix de Rome Beeldende Kunst 2019'. Sinds mei dit jaar werken de kunstenaars aan de ontwikkeling van nieuw werk dat de internationale jury in oktober zal beoordelen.

De jury heeft gekozen voor kunstenaars die met hun werk bijdragen aan actuele en relevante debatten in de hedendaagse kunt, maar die er uitspringen door hun uitgesproken artistieke visie. De genomineerden zijn:

Sander Breure (1985) & Witte van Hulzen (1984) startten 10 jaar geleden met het produceren van dansperformances. Sindsdien begaven zij zich met hun schouwspel, video’s en sculpturen steeds verder op het terrein van beeldende kunst. Voor de Prix de Rome 2019 creëerden ze een installatie waarin sculptuur en performance samengebracht zijn.

Esiri Erheriene-Essi (1982) maakt figuratieve schilderijen over alledaagse taferelen die commentaar leveren op de maatschappij en haar geschiedenis. Voor de Prix de Rome belicht Erheriene-Essi de “gewone” momenten uit het leven van zwarte mensen. Het resultaat: schilderijen die aanzetten tot nadenken over de levens van de afgebeelde personen en de historische gebeurtenissen waar zij wellicht getuige van waren.

Femke Herregraven (1982) voegt voor de Prix de Rome een nieuw hoofdstuk toe aan haar onderzoek naar ‘catbonds’. In haar werk onderzoekt Herregraven naar financiële en geologische zelforganiserende systemen die de loop van de wereldgeschiedenis beïnvloeden. Catbonds beschouwt hierbij het omstreden onderzoek naar de wateraaphypothese.

Rory Pilgrim (1988) werkt met een scala van media waaronder geluid, film, tekeningen en performances. In de film die hij voor de Prix de Rome ontwikkelt, staat de relatie tussen het ecologisch bewustzijn en de sociale vorming van jongeren centraal.

De ‘Prix de Rome Beeldende Kunst 2019’ is te zien t/m 22 maart 2020 in het Stedelijk Museum Amsterdam. Voor meer informatie over de expo, klik hier.