Pronkjewails, samenstelling John Veldkamp, Groninger Museum, Foto: Arjan Verschoor
OUD AGENDAITEM

Pronkjewails – Design uit heden en verleden

Groninger Museum - Vanaf 5 april toont het Groninger Museum de expositie Pronkjewails – Design uit heden en verleden, ingericht door John Veldkamp. In het kader van het 25-jarig bestaan van het gebouw nodigde het museum de designkenner uit om als gastconservator een tentoonstelling samen te stellen met oud en nieuw design.

Veldkamp was ruim 30 jaar eigenaar van de spraakmakende Groninger designwinkel annex kunstgalerie John John’s. Hij heeft in de jaren tachtig een belangrijke impuls gegeven aan toenmalig museumdirecteur Frans Haks om (post)modern design te gaan verzamelen, waar uiteindelijk de keuze voor Alessandro Mendini als architect voor het nieuwe museumgebouw uit voortvloeide. Pronkjewails bestaat uit een groot aantal verrassende combinaties van keramiek en glas die Veldkamp arrangeerde tot verleidelijke stillevens.

Veldkamps talent voor het samenstellen van bijzondere composities, dat hij jarenlang in de etalage van zijn winkel demonstreerde, is al eerder in het museum getoond. Zo was hij betrokken bij de inrichting van de tentoonstelling Eten om te leven, leven om te eten (1986). Ter ere van het zilveren jubileum van het museumgebouw krijgt hij nu de vrije hand om het Starckpaviljoen naar eigen inzicht in te richten. Hierbij vormt de collectie van het museum het uitgangspunt, aangevuld met bruiklenen uit Veldkamps eigen collectie. Pronkjewails toont iets van de verzamelgeschiedenis van het Groninger Museum, maar laat de bezoeker vooral genieten van originele combinaties van prachtige designobjecten uit heden en verleden.

Pronkjewails is van 5 april 2019 t/m 20 augustus 2022 te zien in het Groninger Museum.

Klik hier voor meer informatie.