Robin Uleman, Cooling Gel Eye Mask II, 2018, potlood, aquarel en fluorescerende inkt op papier, 57 × 77 cm

Robin Uleman, Submerged III, 2016
OUD AGENDAITEM

Quarantaine - Robin Uleman

Stedelijk Museum Breda - De tentoonstelling Quarantaine is een overzicht met tekeningen, pastels, aquarellen en schilderijen van Robin Uleman. In een reeks portretten van zijn vriendin en van zichzelf onderzoekt hij de intieme binnenwereld van twee mensen. 

In de afgelopen jaren ondergaat de vriendin van Uleman een medische behandeling die hun leven ingrijpend beïnvloedt. Hij ontleedt deze ervaring in een reeks portretten in verschillende technieken en formaten. De titel van de tentoonstelling verwijst naar de tijdelijke afzondering van de twee geliefden. Ze zijn samen en tegelijkertijd teruggeworpen op zichzelf. 

Veel van de portretten gaan over baden en slapen: dagelijkse handelingen die van oudsher verbonden zijn met geboorte en dood. Met zijn studieuze werkwijze en technische vaardigheid onderzoekt Uleman emoties en gedachten. Zo ontstaat een serie tekeningen, pastels, aquarellen en schilderijen, soms zacht en fragiel, dan weer grafisch en doorwerkt. 

Quarantaine concentreert zich op een periode die wordt bepaald door de ziekte en de behandeling (en het herstel) van de geliefde van de kunstenaar. Deze persoonlijke ervaring is weliswaar de aanleiding, maar de betekenis van het werk stijgt daar bovenuit. Uleman observeert zijn geliefde en zichzelf tegelijkertijd analytisch en verwonderd, afstandelijk en empatisch. Het getoonde werk krijgt zo het karakter van een reflectie op algemeen menselijke thema’s als identiteit, liefde en sterfelijkheid.

De tentoonstelling Quarantaine - Robin Uleman is te zien van 1 september 2018 t/m 3 februari 2019 in het Stedelijk Museum Breda. Klik hier voor meer informatie.