Mauritshuis, Den Haag Fotograaf: Ivo Hoekstra
OUD AGENDAITEM

Rembrandt en het Mauritshuis

Het Mauritshuis – Een van de belangrijkste Rembrandt-collecties ter wereld is in het bezit van het Mauritshuis. In het kader van het themajaar ‘Rembrandt en de Gouden Eeuw’ toont dit museum van 31 januari t/m 15 september voor het eerst in haar geschiedenis al de 18 schilderijen die zij ooit als ‘Rembrandt’ heeft verworven.

Tot deze collectie behoren absolute topstukken als ‘De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp’, ‘Saul en David’ en het ‘Zelfportret’ uit Rembrandt zijn sterfjaar 1669. Vijf schilderijen in de collectie worden daarentegen tegenwoordig niét meer erkend als vervaardigd door de grote meester, maar worden bij deze bijzondere tentoonstelling wel tentoongesteld.

Daarnaast zijn de werken ‘Studie van een oude man’ en ‘Tronie van een oude man’ te bezichtigen. Beide werken werden respectievelijk in 1891 en 1892 door toenmalig Mauritshuisdirecteur Abraham Bredius verworven als echte Rembrandts, maar ze worden nu door het museum als ‘twijfelgevallen’ beschouwd en daarom met een vraagteken achter de naam Rembrandt geëxposeerd. Het Mauritshuis gaat na afloop van de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis nieuw onderzoek doen naar de twee schilderijen.

Tijdens de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis wordt verteld hoe de 18 schilderijen, al dan niet van de hand van Rembrandt, in de verzameling van het museum terecht zijn gekomen. Wie ontdekte het schilderij? Werd het gekocht of geschonken? Hoe werd het onderzocht? Waarom (en hoe) vielen sommige schilderijen na een tijd van hun Rembrandt-voetstuk? Het publiek wordt bovendien uitgenodigd te kijken en te vergelijken: is het verschil tussen ‘wel' en ‘geen' Rembrandt’ te zien?

Klik hier voor meer informatie over Rembrandt en het Mauritshuis, van 31 januari t/m 15 september te zien in Het Mauritshuis in Den Haag.