Beeld: Rembrandt Privé
OUD AGENDAITEM

Rembrandt Privé - Verhalen over liefde, geld en kunst

Stadsarchief Amsterdam - Toen Rembrandt zich rond 1631 in Amsterdam vestigde nam zijn carrière een hoge vlucht en werd hij de meest gevraagde schilder van zijn tijd. Hier was hij leermeester, had hij lief, werden zijn kinderen geboren, stierven zijn kinderen, maakte hij ruzie en ging hij failliet. De tentoonstelling Rembrandt Privé geeft een verrassend en intiem beeld van zijn leven.

Rembrandt Privé vertelt het persoonlijke verhaal van de grootste schilder uit de Nederlandse geschiedenis. Rembrandt, geboren in 1606 in Leiden, kwam rond 1631 naar Amsterdam en bleef er tot zijn dood in 1669. Hij liet talloze sporen na in de archieven. Het Stadsarchief Amsterdam bezit de grootste collectie Rembrandtdocumenten over zijn werk, zijn opdrachtgevers, zijn vrouwen, kinderen en geldproblemen. De tentoonstelling vertelt met de originele zeventiende-eeuwse documenten bekende én onbekende verhalen over Rembrandt. Zo is er het nieuwe verhaal over de zwarte gemeenschap in de buurt van de Breestraat, waar Rembrandt woonde.


Dankzij de toepassing van augmented reality (AR) worden de originele documenten toegankelijk gemaakt, verrijkt met beeld en geluid en digitaal geïllustreerd met kunstwerken van over de hele wereld. Naast de archiefstukken is er op de tentoonstelling ook origineel werk van Rembrandt te zien. Er zijn etsen en tekeningen uit eigen bezit en in bruikleen van onder meer het Rijksmuseum en Museum Het Rembrandthuis.

Als bijdrage aan het 350ste sterfjaar van de schilder brengt het Stadsarchief Amsterdam de bronnen en kennis over Rembrandt op een nieuwe wijze samen met zijn kunst. De zeventiende-eeuwse aktes en documenten zijn zeer moeilijk leesbaar, maar worden dankzij de nieuwe toepassing van AR toegankelijk. Ogenschijnlijk saaie aktes worden opwindende en ontroerende getuigenissen van Rembrandts leven. De verhalen over Rembrandt en zijn werk vergroten het begrip en de waardering voor zijn kunst. Dichter bij Rembrandt kun je niet komen.

De tentoonstelling Rembrandt Privé is van 7 december t/m 7 april 2019 te zien in het Stadsarchief Amsterdam. Klik hier voor meer informatie.