Sanne Sannes, ca 1960-1967 © Courtesy Kahmann Gallery, Amsterdam
Sanne Sannes, ca 1960-1967 © Courtesy Kahmann Gallery, Amsterdam
Sanne Sannes, ca 1960-1967 © Courtesy Kahmann Gallery, Amsterdam
Rotterdam 01 februari 2020 - 30 augustus 2020

Sanne Sannes - Extase

Kunsthal - Sanne Sannes (1937-1967) is bekend om zijn erotische fotoportretten. Uitsluitend vrouwen zijn daarbij het onderwerp; hij is geobsedeerd door hun erotische kracht. In zijn korte carrière als fotograaf legt hij intieme momenten dicht op de huid in grofkorrelige zwart-wit beelden vast. ‘Extase’ presenteert het oeuvre van deze inspirerende Nederlandse fotograaf aan de hand van ruim zestig unieke vintage prints.

Sannes cirkelt om zijn model met de camera los in de hand. Keer op keer zijn vrouwen zijn onderwerp. Met korte opdrachten, vleierij en cynische grapjes spoort hij hen als een soort regisseur aan tot bepaalde emoties en poses. Vol overgave laten zij zich naakt en tijdens hun meest intieme momenten vereeuwigen. De erotische vervoering wordt benadrukt door de onscherpe en onderbelichte foto’s, gemaakt in natuurlijk licht.

Opgeleid als graficus wordt Sannes niet gehinderd door de klassieke ‘regels’ van de fotografie. Zijn beeldtaal is gedurfd; extreme close-ups van borsten of gezichten, samenvloeiende lichamen en tegennatuurlijke dubbelafdrukken kenmerken zijn werk. Het experiment zit ook in de nabewerking. Hij bekrast negatieven, knipt ze af of gebruikt chemicaliën om het eindresultaat te manipuleren. Elke afdruk wordt daardoor anders. Het resulteert in een heel eigen handschrift waarmee Sannes in de jaren zestig opvalt.

Extase is te zien van 1 februari t/m 10 mei 2020 in Kunsthal Rotterdam. Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.