Collectie Museum Vlaardingen, Bomschuiten op het strand door Willy Sluiter, 1903
OUD AGENDAITEM

Schoon aan de haak. Schilderachtig vissersleven

Museum Vlaardingen - Van 22 juni t/m 10 november 2019 laat Museum Vlaardingen zich van een kunstzinnige kant zien in relatie tot de geschiedenis van de Nederlandse visserij en de stad Vlaardingen. In de tentoonstelling Schoon aan de haak. Schilderachtig vissersleven worden 40 kunstwerken over het vissersleven in de 19e eeuw uit vooraanstaande collecties getoond.

Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), Jozef Israëls (1824-1911), Bernardus Johannes Blommers (1845-1914) en Willy Sluiter (1873-1949). Beroemde Hollandse kunstschilders die voor enkele maanden in de spotlights komen te hangen in Museum Vlaardingen. De kunstenaars zijn gefascineerd door de visser, zijn familie en zijn werk en hebben het vissersbestaan schilderachtig vastgelegd. Tot vandaag de dag bepalen deze schilderijen grotendeels onze kijk op het vissersleven. Nooit eerder echter is de Haagse School bekeken of onderzocht op juist het onderwerp ‘visserij’

In reactie op de industrialisatie en de verstedelijking van het land zoeken kunstenaars aan het eind van de 18de eeuw hun toevlucht tot een wereld waar mens en natuur nog één zijn. Het leven in vissersdorpen, onaangetast door de moderne tijd, trekt in het bijzonder hun aandacht. Op doek wordt het dagelijks leven van de vissersbevolking met haar volkscultuur verheerlijkt. Een nieuw genre in de kunst is geboren: het vissersgenre.

Een 40-tal kunstwerken, bijzondere objecten, unieke fotoprenten met gedichten en een 3D stereokijker nemen de bezoeker mee terug naar de negentiende eeuw. Op bijzondere wijze wordt de visserij vanuit een kunsthistorische hoek belicht en verbonden met de cultuur van alledag.

Klik hier voor meer informatie over Schoon aan de haak. Schilderachtig vissersleven, van 22 juni t/m 10 november 2019 te zien in Museum Vlaardingen.