Van links naar rechts: Wierookdoosje met spiraalpatroon: Uesugi Gakusui (geboren in 1978), 2017; Bloemenvaas met veer: Mitani Goichi (1919-2017), Tweede helft 20e eeuw
OUD AGENDAITEM

Schoonheid in detail: 20ste-eeuws Japans lakwerk

Japanmuseum Sieboldhuis - Topstukken uit een privécollectie tonen de diversiteit van het traditionele laktechniekwerk in kunstobjecten, designstukken en luxe gebruiksartikelen uit de 20ste eeuw. 

Het betrekt een eeuwenoude traditie in Japan: urushi, oftewel Japans lakwerk. Het maken ervan vergt veel tijd en is een arbeidsintensief proces, maar de resultaten mogen er zijn. In 'Schoonheid in detail' zijn er ruim vijftig lakwerk-objecten te bewonderen. 

Urushi is een hars die uit de lakboom wordt gehaald doormiddel van het inkerven van de bast. Na verschillende bewerkingen vormt de hars één van de sterkste natuurlijke polymeren ter wereld. Het lakwerk kan, mits goed toegepast, wel eeuwen overleven. Het proces bestaat uit laagjes opbouwen en polijsten totdat er een egaal oppervlak is gevormd. Lakwerk is een explicitiete kunstvorm, het maken van een enkel kunstwerk kan soms wel jaren in beslag nemen. 

Ontdek 'Schoonheid in detail' van 17 september t/m 5 december 2021 in Japanmuseum Sieboldhuis. 

Klik hier voor meer info!