Shao Fan (Beijing), Portrait, 2013. Private Collection, Switzerland. Courtesy: Galerie Urs Meile, Beijing-Lucerne
Den Bosch 15 februari 2020 - 18 oktober 2020

Shao Fan - Between Truth and Illusion

Het Noordbrabants Museum - Werk van Shao Fan, een internationaal rijzende ster, is nu te zien in het Noordbrabants Museum. Shao Fan: Between Truth and Illusion is de eerste Nederlandse museale solotentoonstelling van deze hedendaagse kunstenaar. Het betreft een unieke retrospectief van 2009 tot heden, waarin zowel de innovatie als de traditie van de Chinese cultuur te herkennen zijn.

Shao Fan (Beijing, 1964) neemt een speciale plaats in binnen de hedendaagse Chinese schilderkunst. Hij is een meester in de techniek van de klassieke inkttekening. In zijn werk combineert Shao Fan schilderkunst, tekenkunst en design met een diepgaande kennis van de Chinese cultuur. Al ruim tien jaar wordt zijn werk wereldwijd geëxposeerd. Zijn eerste solotentoonstelling in Nederland betreft een uniek overzicht met in de hoofdrol monumentale portretten van hazen en konijnen. 

De hoofdrolspelers van zijn monumentale werken zijn dieren. Fan ziet met name het konijn en de haas als archetypen en hybride wezens tussen mens en dier. Daarbij sluit hij aan bij de traditie: het konijn en de haas zijn terugkerende onderwerpen in de traditionele Chinese kunst en ambachten. In China heeft men de neiging geen onderscheid te maken tussen deze twee legendarische diersoorten. In de taoïstische traditie worden ze geassocieerd met onsterfelijkheid en een lang leven.  

Shao Fan - Between Truth and Illusion is te zien van 15 februari 2020 t/m 25 november 2019 in Het Noordbrabants Museum. Klik hier voor meer info.