Foto: Jean van Lingen
OUD AGENDAITEM

Shimmy Shake Festival

Maaspodium - Het Shimmy Shake Festival op 8, 9 en 10 November in het Maaspodium in Rotterdam is hét festival in Europa voor Tribal en Fusion Buikdans - waar dansers uit de hele wereld op af komen. In deze dansvorm, verwant aan het klassieke oosterse buikdansen, Gipsy en Indiase dans, staan oer-vrouwelijke bewegingen centraal: het dansen met buik en heupen. Verschillende stijlen worden gemixt, waaronder deze editie Polynesisch en Afrikaans heupwiegen en de Amerikaanse ‘LGBT dansstijl’ Waacking. Het festival biedt een gevarieerd programma aan voorstellingen, workshops en buikdansbelevenissen voor een breed publiek van gevorderde danser tot geïnteresseerde beginnende dansers van alle leeftijden. Shimmy Shake is een dansfeest waar vrouwen helemaal vrij zijn om zichzelf te zijn, zichzelf te uiten en waar iedereen van de essentie van vrouwelijkheid kan genieten.

In Fusion en Tribal buikdans putten dansers uit oosterse oer-danstradities en combineren deze met hedendaagse dansstijlen tot een zeer eigentijds nieuw genre. Om dit te begrijpen kan men denken aan Jazzmuziek, waar verschillende stijlen bij elkaar komen in eindeloze variaties. Niet alleen bij muziek is het eigentijds om te samplen, ook in de dans komt dit veelal voor. De bewegingen in oosterse dans zijn op de natuurlijk bewegingen het lichaam van de vrouw gemaakt. Wat de choreografieën gemeen hebben, zijn het vieren van het vrouwelijk lichaam en de uitbundige creativiteit van de hedendaagse vrouw - sterk en sensueel.

Door haar goede en brede reputatie in Europa, trekt het Shimmy Shake Festival grote namen uit de Tribal Fusion buikdanswereld, zoals Patricia Zarnovican (Slovenië), Leocadia (Duitsland) onze nationale ster Tjarda van Straten, Kira Habibi Lal (Oekraïne) en Piny en Leo Orchidaceae (Portugal). Piny en Leo hebben een achtergrond in Urban Dance en verweven technieken alsPop & Lock fijntjes met buikdans. Danseres Kira Habibi Lal heeft een spectaculaire beheersing die dansers uit Oost-Europa kenmerkt en ze betovert met haar bijzondere esthetiek en kostuums.

De eerste editie van het Shimmy Shake Festival werd georganiseerd in 2014 met als doel de bekendheid van het genre te vergroten en de professionaliteit van de dansers te versterken. Sinds die tijd is het uitgegroeid tot een veelkleurig festival waar iedereen welkom is. Shimmy Shake biedt Fusion en Tribal buikdanstalent een podium en kans om te groeien, zich te ontwikkelen en presenteren voor een breder publiek. Het jaar door organiseert Shimmy Shake verschillende projecten waaronder meerdere coaching trajecten zoals Talent Search en Talent Carnival, Golden Girls (fusion dans voor 65+) KIDS, en eigen dansproducties. Deze projecten worden ook tijdens het festival gepresenteerd.

Het Shimmy Shake Festival vindt plaats van 8 t/m 10 november 2019 in het Maaspodium.

Klik hier voor meer informatie.