Solène Gün
OUD AGENDAITEM

Solène Gün - Turunc

FOAM - Het project Turunç (Bitter Orange), te zien in FOAM, is een verkenning van het dagelijks leven van jongemannen met een Turkse achtergrond in de buitenwijken van Parijs en Berlijn. Solène Gün (1996, FR/CH), zelf kind van Turkse immigranten, richt haar lens op de leefwereld van deze jongens.

Wat ze vastlegt is de hoop, broederschap en solidariteit die hen verbindt als gemeenschap, ondanks de verveling, het geweld en de wanhoop waarmee ze meer dan eens geconfronteerd worden. Gün vertaalt de tegenstrijdige wens die ze in deze jongemannen ziet, om zich enerzijds te verbergen en anderzijds zichzelf juist te laten zien, naar poëtische beelden die zich inleven in een groep die veelal gebukt gaat onder negatieve stereotype beeldvorming. De buitenwijken worden in haar foto’s een besloten universum, buiten het zicht of interesse van de overheid, waarin een gebrek aan perspectief hand in hand gaat met een sterke onderlinge verbondenheid. 

OVER SOLÈNE GÜN
Solène Gün studeerde fotografie aan ECAL (CH). Ze won de Photoforum Prize 2018 en de Swiss Design Awards 2019 voor haar afstudeerproject Turunç. Ook werd de serie in 2019 geselecteerd voor de shortlist van de MACK First Book Award.

Solène Gün is de derde ontvanger van het Florentine Riem Vis Stipendium. Het stipendium is ingesteld ter nagedachtenis aan Florentine Riem Vis (1959-2016) en wordt jaarlijks uitgereikt met als doel een jonge kunstenaar in staat te stellen zijn of haar artistieke carrière verder te ontwikkelen. 

Solène Gün - Turunc is te zien van 13 december 2019 t/m 16 februari 2020. Klik hier voor meer info.