Federico Zandomeneghi, In bed (detail), 1878, Gallerie degli Uffizi, Galleria d'arte moderna di Palazzo Pitti, Firenze
Filippo Palizzi, Meisje op een rots in Sorrento (detail), 1871, Collezione Fondazione Internazionale Balzan, Badia Polesine
Plinio Nomellini, Leren lezen (detail), 1906, Galleria d’Arte Moderna, Milano
OUD AGENDAITEM

Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910)

Drents Museum - Van 2 juni tot en met 3 november 2019 schitteren meer dan zeventig Italiaanse meesterwerken in de tentoonstellingsvleugel van het Drents Museum in Assen. In de tentoonstelling Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910) staat het werk centraal van maar liefst veertig schilders uit heel Italië. Het Drents Museum laat het Nederlandse publiek kennismaken met de ongekende kwaliteit en schoonheid van de Italiaanse 19de-eeuwse schilderkunst. De schilderijen zijn voornamelijk afkomstig uit prominente Italiaanse museale collecties, waaronder het Uffizi Museum in Florence. Een groot deel is niet eerder in Nederland te zien geweest.

Sprezzatura biedt een verrassende kijk op de Italiaanse kunst, een beeld dat vooral wordt bepaald door de Romeinse tijd, de renaissance en de barok. In het overzicht van vijftig jaar Italiaanse schilderkunst maakt de bezoeker kennis met de belangrijke kunstacademies, stromingen en genres. De tentoonstelling laat zien hoe virtuoos, krachtig en fascinerend de Italiaanse kunst uit deze periode is. Het Italiaanse woord sprezzatura is een oud Italiaans woord met vele betekenissen, waaronder 'virtuositeit'. Iets doen met sprezzatura betekent iets met zoveel zwier en speels gemak doen, dat de overtuigingskracht er vanaf spat.

In Sprezzatura passeren verschillende groepen en stijlen de revue, die de basis hebben gelegd voor de Italiaanse kunst van de twintigste eeuw. Daarnaast wordt ingezoomd op de geschiedenis, de muziek en de literatuur uit deze periode. De tentoonstelling biedt daarmee context wat betreft de historische gebeurtenissen, waarbij het verband tussen de kunst en de maatschappelijke ontwikkelingen in het eengeworden Italië (vanaf 1861) duidelijk wordt. De vormgeving is in handen van Studio Berry Slok uit Amsterdam. Bij de tentoonstelling wordt een breed activiteitenprogramma ontwikkeld. 

De schilderijen uit de tentoonstelling komen uit prominente museale collecties uit heel Italië: van Milaan, Venetië, Turijn en Florence tot aan Rome, Napels en Palermo. Hiervoor werkt het Drents Museum onder meer samen met de Gallerie degli Uffizi (Florence), de Galleria d’Arte Moderna di Palazzo Pitti (Florence), Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporanea (Rome), de Galleria d'Arte Moderna di Torino (Turijn), de Galleria d’Arte Moderna di Venezia a Ca’Pesaro (Venetië) en Collezione Balzan (Badia Polesine). 

Klik hier voor meer informatie over Sprezzatura - Vijftig jaar Italiaanse schilderkunst (1860-1910), van 2 juni t/m 3 november 2019 te zien in het Drents Museum.