Welmoed Schmidt - Haarlem
OUD AGENDAITEM

Stadsgezichten Haarlem & Amsterdam

Kunst centrum Haarlem - Vanaf zaterdag 31 augustus a.s. is in Kunstcentrum Haarlem te zien hoe divers Amsterdam en Haarlem zijn verbeeld door Sander van Walsum, Welmoed Schmidt, Geert Lemmers, Christel Bouwmeester, Jeroen Hermkens, Michiel Campfens en de Haarlem Urban Sketchers. Op de tekeningen, foto’s, litho's en schilderijen zijn bekende maar ook minder in het oog springende gebouwen en stadsgezichten uit beide steden te zien.

’Deze tentoonstelling is een vervolg op de tentoonstelling Ode aan Haarlem in 2017 en interessant voor zowel Haarlemmers als de nieuwe Amsterdamse Haarlemmers. Ongetwijfeld zal een lichte heimwee naar beide steden een rol spelen bij een bezoek aan de tentoonstelling”, aldus directeur van Kunst centrum Haarlem Marina Raymakers. Haarlem en Amsterdam zijn als steden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen door de korte geografische afstand maar ook is er al eeuwen een levendige uitwisseling op economisch en sociaal-cultureel gebied tussen de twee steden. Haarlemmers verhuisden naar Amsterdam en Amsterdammers gingen richting Haarlem. De laatste 10 jaar is de aanwezigheid van Amsterdamse gezinnen die in Haarlem komen wonen verhoogd. De hectiek van de hoofdstad wordt omgeruild voor de meer relaxte Spaarnestad.

Onderdeel van Stadsgezichten Haarlem & Amsterdam is een presentatie van de Haarlem Urban Sketchers. De sketchers zijn een wereldwijd netwerk voor beginnende en gevorderde tekenaars die op locatie vastleggen wat zij zien. In 2007 is dit netwerk ontstaan vanuit Seattle waar de Spaanse kunstenaar Gabriel Campanario de eerste sketching groep oprichtte. De Haarlem Urban Sketchers is een officiële chapter van deze internationale organisatie. Speciaal voor de tentoonstelling Stadsgezichten Haarlem & Amsterdam organiseren de sketchers drie sessies in Haarlem. Uit het werk dat de tekenaars tot stand brengen wordt een selectie gemaakt voor de tentoonstelling. Op zaterdag 21 september a.s. is er openbaar toegankelijke tekensessie op het dak van parkeergarage De Kamp in Haarlem bij restaurant DeDakkas.

Klik hier voor meer informatie over Stadsgezichten Haarlem & Amsterdam, van 31 augustus t/m 12 oktober 2019 te zien in Kunst centrum Haarlem.