Similitude, research image (c) Steffani Jemison 2019
Sensus Plenior, (c) Steffani Jemison 2017
OUD AGENDAITEM

Steffani Jemison: New Videos

Stedelijk Museum Amsterdam - Het Stedelijk presenteert deze zomer twee videowerken van de veelgeprezen Amerikaanse kunstenaar Steffani Jemison, die eerder exposeerde in het MoMA in New York en Jeu de Paume in Parijs. In de video’s Sensus Plenior (2017) en Similitude (2019) onderzoekt zij de rol van taal en gebaren bij het creëren van betekenis. Jemison kijkt hierbij vooral naar hoe Afro-Amerikanen hebben bijgedragen aan de cultuur van de Verenigde Staten, met de nadruk op hoe zij aangepaste vormen van taal en schrijven gebruiken als een uitdrukking van autonomie en veerkracht.

Het werk Sensus Plenior (Latijn voor "vollediger betekenis") volgt Susan Webb, leider van het Master Mime Ministry van Harlem in New York, dat al 20 jaar bestaat en mime gebruikt als een manier van prediken. Daar worden evangelische liederen door middel van gebaar geïnterpreteerd. Voor Jemison zijn deze ‘bewegingen’ zoals ze dat noemt, een manier van communicatie zonder grenzen. De wijze van prediken die Webb en haar collega’s uitoefenen stamt af van de Franse mimespeler Marcel Marceau en van de West-Afrikaanse dans. Sensus Plenior is te zien vanaf 22 juni tot en met 2 augustus 2019.

Similitude, dat in deze tentoonstelling in première gaat, verkent modernistische mime, postkoloniale mimiek, gebaar en abstractie in relatie tot Amerikaanse en Europese modernistische mime uit het midden van de 20e eeuw. Via een Afro-Amerikaanse acteur, getraind in fysiek theater, onderzoekt de film de spirituele dimensies van de discipline, inclusief vragen over maskering en ondoorzichtigheid. Similitude is te zien van 3 augustus tot met 29 september 2019.

Jemison is een multidisciplinaire kunstenaar. Vanuit haar woning in Brooklyn, New York werkt zij aan publicaties en nieuwe werken. Naast video’s produceert zij ook performances als Promise Machine (2015) waarmee zij exposeerde in het MoMA. Promise Machine bestaat uit een leesgroep en performances geïnspireerd op het begrip utopie.

Klik hier voor meer informatie over Steffani Jemison: New Videos, van 22 juni t/m 29 september 2019 te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam.