Rik Wouters, Chrysanthèmes, 1915 The Phoebus Foundation, Antwerpen
Gouda 15 november 2019 - 28 februari 2021

Stilleven

Museum Gouda - Het stilleven is al eeuwen populair. Kunstenaars als Floris Verster, James Ensor, Jan Sluijters en Pyke Koch kiezen vol overtuiging voor het stilleven. De tentoonstelling ‘Stilleven’ toont daarom een prachtig, vernieuwend beeld van het Nederlandse en Belgische stillevens van omstreeks 1870 tot nu en onderzoekt de betekenis hiervan voor kunstenaars.

Aan het einde van de negentiende eeuw verandert het stilleven echter sterk. Nederlandse en Vlaamse schilders stappen af van de klassieke, uiterst realistisch geschilderde en gearrangeerde composities. Exotische boeketten maken plaats voor bloemen uit de tuin, luxe voorwerpen worden vervangen door alledaagse potten en vazen. Het kleurgebruik wordt uitbundiger, de voorstellingen steeds abstracter. Maar de belangrijkste ontwikkeling: kunstenaars zien het stilleven als de ultieme expressievorm, die hen alle mogelijkheden biedt in de zoektocht naar vorm, kleur en compositie.

De radicale vernieuwingen in de moderne kunst beïnvloeden ook het stilleven. Zoals bij de abstracte stillevens van Bart van der Leck of in het expressionistische werk van Gustave de Smet. Tot op de dag van vandaag is het stilleven populair. Nederlands bekendste fotograaf Erwin Olaf maakt bijvoorbeeld prachtige bloemstillevens.

De tentoonstelling Stilleven is te zien t/m 10 mei 2020 in Museum Gouda. Voor meer info over de tentoonstelling, klik hier.