Jamel Shabazz, Rude Boy, Brooklyn, © foto Jamel Shabazz
OUD AGENDAITEM

Street Dreams: How Hiphop took over Fashion

Kunsthal Rotterdam - De Kunsthal Rotterdam presenteert in samenwerking met het HipHopHuis en gastcurator Lee Stuart een tentoonstelling over hiphop en haar invloed op mode en lifestyle. ‘Streetwear’ dicteert het tempo en de esthetiek van de mode-industrie en verandert de manier waarop deze industrie zich ontwikkelt. Hiphop is dé toonaangevende jongerencultuur die de hitlijsten en het wereldwijde straatbeeld domineert: van inspiratiebron voor high fashion brands tot het gangbaar maken van sportswear als dagelijkse outfit.

The Bronx is de geboorteplaats van de hiphopcultuur. Deze buitenwijk van New York staat in de jaren 70 letterlijk en figuurlijk in brand. Geweld, armoede en discriminatie zijn aan de orde van de dag. Hier ontstaat een 'do it yourself' cultuur waarin originaliteit en ‘credibility’ centraal staan. Creativiteit is de essentie van hiphop, en fashion is hierin het verbindende element. Al ben je voor een dubbeltje geboren, je kunt er nog wel uitzien als 'a million bucks'. De tentoonstelling Street Dreams: How Hiphop took over Fashion toont – in verschillende ruimtes – de looks, de codes en de creatieve kracht van hiphop. De pioniers die modehuizen inspireren, de hypebeasts die dagenlang voor de deur van winkels kamperen en de hiphopartiesten die front row zitten bij modeshows.

The Mixtape
De eerste ruimte The Mixtape, geeft een impressie van de evolutie van hiphop. Van de ruige jaren 70 in de Bronx met het ontstaan van verschillende ‘gangs’ die als ‘streetwear’ een leren motorjack combineren met een spijkerjas met afgeknipte mouwen, tot de jaren 80 waarin de hiphopstijl wordt beïnvloed door breakdancers. Deze b-boy stijl wordt gekenmerkt door de ‘Kangol’ hoed, platte veters en grote gouden kettingen. De video toont de baggy kleding uit de jaren 90, het ontstaan van specifieke hiphopfashion-labels en bekende rappers die hun eigen kledinglijn starten in het daarop volgende decennium.

The Gallery
The Gallery weerspiegelt met topstukken van hedendaagse kunstenaars de hiphopdroom: zeer succesvol zijn, veel geld verdienen en de ‘attitude’. Er is onder meer werk te zien van kunstenaars Nick Cave, Thomas J. Price en Kehinde Wiley. Deze laatste staat bekend om zijn kleurrijke en geornamenteerde variaties op klassieke schilderijen waarin hij de zwarte man centraal zet. Beelden van fotografen als Jamal Shabazz, Janette Beckman en Dana Lixenberg laten de begin jaren van hiphopfashion zien, verrijkt met samples die zijn uitgelicht in een museale setting. Ook is het bijzondere videokunstwerk Winter in America uit 2006 van kunstenaars Hank Willis Thomas en Kambui Olujimi te zien, over de koelbloedige moord op de neef van Willis Thomas. En verder de iconische foto van Djamilla Rosa Cochran van rapper Cam’Ron in zijn roze nertsmantel waarmee hij in 2002 op de Fashion Week in New York verschijnt.

The Masters
In deze ruimte spreken pioniers en sleutelfiguren uit de hiphop-fashionindustrie het publiek toe in een meer dan levensgrote immersieve ruimtelijke installatie, speciaal ontwikkeld voor de tentoonstelling. Helden als April Walker, David Fischer en Virgil Abloh* delen hun persoonlijke verhaal over hun rol in de hiphopgeschiedenis en invloed op de huidige mode-industrie. In het begin van hun carrière lopen ze tegen hoge muren op, inmiddels staan de deuren van gerenommeerde modehuizen wagenwijd open. Nederland kent ook grote gamechangers onder wie Edson Sabajo, medeoprichter van het kledingmerk Patta, die zijn verhaal ook in The Masters deelt. 

The Streets
Hiphop, ooit begonnen in The Bronx, is nu een wereldwijd fenomeen! Jongeren staan urenlang in de rij voor een productlancering van een unieke samenwerking zoals Nike x Patta. Met sneakers naar kantoor, het dragen van sportkleding buiten de sportschool; het is heel normaal geworden. Nieuw hiphoptalent staat op en neemt het stokje over van hun voorgangers. The Streets reflecteert het huidige straatbeeld en biedt de kans om na te denken over ‘the next step’. 

Klik hier voor meer informatie over Street Dreams: How Hiphop took over Fashion, van 15 juni t/m 15 september 2019 te zien in de Kunsthal Rotterdam.