Portret van Dr. Maria Boissevain (1878-1959), olieverf op doek door Thérèse van Duyl Schwartze, 1914. Bruikleen particulier.
OUD AGENDAITEM

Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht

Groninger Museum - Tot in de kleinste plaatsen waren afdelingen van de in 1894 opgerichte Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht te vinden. Er werd wereldwijd actie gevoerd en de Nederlandse vrouwen waren belangrijke partners in deze internationale beweging. Aan de hand van schilderijen, vaandels, foto’s, cartoons en bijzondere documenten brengt de expositie Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht in het Groninger Museum de beweging tot leven, en herinnert ons eraan dat de strijd voor gelijkheid van vrouwen en mannen nog steeds voortduurt. De tentoonstelling is van 20 april tot en met 15 september 2019 te zien.

Op donderdag 9 mei 2019 is het precies honderd jaar geleden dat de Tweede Kamer de wet aannam waarmee het algemeen kiesrecht voor vrouwen en mannen een feit werd. Daarom zet het Groninger Museum, in samenwerking met het Comité 100 Jaar Vrouwenkiesrecht, Atria, Verhalen van Groningen, het Groninger Forum en de Rijksuniversiteit Groningen, deze dag de deuren wijd open voor de landelijke viering van 100 Jaar Vrouwenkiesrecht. Met een uitgebreid programma van lezingen, interviews, performances, muziek en de tentoonstelling staan we stil bij de betekenis die het invoeren van de wet op het algemeen actief kiesrecht tot op de dag van vandaag heeft.

Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht illustreert hoe jarenlang actievoeren uiteindelijk resulteerde in een overwinning voor de vrouwenkiesrechtbeweging: in 1919 stelde een wetswijziging vrouwen en mannen voor de Kieswet gelijk. Ook geeft de expositie een overzicht van de vele ontwikkelingen op het gebied van vrouwenkiesrecht en wordt bovendien duidelijk dat de strijd voor gelijkheid van vrouwen en mannen nog steeds voortduurt. Daarnaast bundelen op initiatief van het Groninger Museum en de Verhalen van Groningen Groninger organisaties, klein en groot, hun krachten om van 2019 een fantastisch themajaar te maken. Feminisme wordt breed en inclusief opgevat, gevierd, bevraagd en opnieuw uitgevonden met activiteiten waarbij verleden, heden en toekomst samenkomen. Geschiedenis, kunst, theater, wetenschap en activisme staan op het programma.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht en het themajaar!