Rob Visje - woman with plants
OUD AGENDAITEM

Summer Jam

Rademakers Gallery - Met Summer Jam viert Rademakers Gallery de zomer. Tijdens de kleurrijke kunstzomer gooit de galerie alle weekenden tussen 20 juli t/m 25 augustus de deuren open en biedt het een podium aan veel nieuw werk van gevestigde kunstenaars als Stefan Gross, Rob Visje, Joana Schneider en Mishmash, tot jonge talenten onder wie Cécile Bichon, Florentijn de Boer en Colette Vermeulen.

Florentijn de Boer toont de eerste drie nieuwe schilderijen uit wat een stripachtig reeks van tien werken moet gaan worden, een installatie waar je doorheen kunt lopen als in een beeldentuin. De schilderijen tonen vervormde uitsneden van een driedimensionale sculptuur die De Boer uit hout vervaardigde. Ook in de nieuwe werken gebruikt ze haar handen als gereedschap om met oliepastel zowel solide als vloeibare streken aan te brengen op het bewust zichtbaar gehouden ruwe linnen. ‘Het doek hoeft niet vol, ik schilder wat nodig is’, zegt ze. Vergeleken bij haar eerdere werken vol energie en beweging, zijn deze associatieve en intrigerende voorstellingen wat aardser, vindt ze. Ook al herken je niets uit de realiteit, de geschilderde illusies zijn toch herkenbaar. De kijker moet er zelf naar op zoek.

Rob Visje laat onder de titel Weerspiegelingen ook nieuwe schilderijen zien waarin vervorming een rol speelt. Zoals in eerdere werken reageert hij op de hedendaagse visuele beeldcultuur, de wereld die de media ons voorschotelt. Uit foto’s die hem fascineren, stelt de kunstenaar een nieuwe allegorie van beelden samen, die los van de realiteit en uit hun context, een nieuw, gelaagd verhaal vormen in verf. Zoals het werk uit de serie Weerspiegelingen een samenstelling is van een foto gemaakt in Syrië, het Eye Filmmuseum en de vooroorlogse Amsterdamse haven. De vervreemdende beeldvermenging klopt in perspectief niet en toch vormt het een wonderbaarlijk geheel op het canvas. ‘In een tijd waarin we worden overspoeld met een tsunami van beelden, confronteer ik de kijker met de daaruit voortvloeiende beeldverwarring. Maar ik bied tegelijkertijd de kans om een eigen interpretatie van de wereld te vormen.’ Ook is er werk van de jonge Cécile Bichon. Opgeleid als grafisch ontwerper, maker van installaties en sculpturen, richt ze zich nu op het vervaardigen van unieke keramische vaas- en kandelaarvormen in heldere kleuren. De vazen lijken op druipzandkastelen, waarvan de druppels aan de voet van de vaas gestold tot stilstand komen. Andere vaasobjecten tonen juist het omgekeerde: de druipende klei stolt aan de hals.

Klik hier voor meer informatie over Summer Jam, van 20 juli t/m 25 augustus 2019 te zien in Rademakers Gallery.