Image (c) NASA / JPL - Caltech / MSSS
Installation view Supre:organism, Kunstfort bij Vijfhuizen. Photo: LNDW studio.
Installation view Supre:organism, Kunstfort bij Vijfhuizen. Photo: LNDW studio.
OUD AGENDAITEM

Supre:organism

Kunstfort bij Vijfhuizen - Waag en Kunstfort Vijfhuizen presenteren Supre:organism; een tentoonstelling van zeven kunstenaars waarin de rol van de mens in de ruimte centraal staat. Waar vaak de biowetenschap centraal staat in ruimteverkenningen, maakt Supre:organism duidelijk dat we ook alternatieve, kritische perspectieven moeten ontwikkelen op de ruimteactiviteiten van de mens. 

Door de jaren is de ruimte een tot de verbeelding sprekend onderwerp geweest. Zowel voor kunstenaars - denk aan filmmakers als Walt Disney en suprematisten als Kazimir Malévich - als voor kosmologen, die de evolutie van het heelal bestuderen. In deze tentoonstelling zijn het opnieuw kunstenaars die het mens-zijn bezien, maar dan in relatie tot technologie en milieu. Niet ‘wat daar is’ maar ‘wat wij worden’ staat hier centraal.  

De volgende kunstenaars tonen werk over het gehele fortterrein: Eleonore Hellio, Ivan Henriques, Minna Långström, Quadrature, RYBN, Antti Tenetz en Angelo Vermeulen. Antti Tenetz toont het resultaat van zijn werk als artist-in-residence bij Waag. Zijn residentie is onderdeel van planet B, een fysieke plek en een artistieke missie waarin burgers, kunstenaars en wetenschappers op gelijke voet samenwerken aan een inclusieve en ecologische toekomst. Dit sluit aan bij de programmering van Kunstfort: geïnspireerd op sciencefiction scheppen kunstenaars alternatieve realiteiten en bevragen zij bestaande systemen.

In deze samenwerking fungeert het UNESCO Werelderfgoed van Kunstfort bij Vijfhuizen als satelliet voor de in de hoofdstad opererende Waag. Waag verkent de sociale en culturele impact van nieuwe technologieën voor een open, eerlijke en inclusieve samenleving. Kunstfort bij Vijfhuizen biedt internationale kunstenaars een podium binnen een onderscheidende programmering die de omgeving van het forteiland spiegelt.

Voor meer informatie over Supre:organism kun je hier terecht. De tentoonstelling is te zien van 14 september tot 6 oktober.