Marlies van Boekel, Waste of Life, 2018/19, video-opname gecombineerd met acryl op doek, tekeningen, fotografie (70 x 100 cm).
OUD AGENDAITEM

Sustainability Art

CBK Amsterdam - Twee kunstenaarsverenigingen, Pulchri Studio uit Den Haag en de Vereniging Amstelland Kunst (VAK) uit Amstelveen, organiseren gezamenlijk een tentoonstelling met de titel Sustainability Art, die vanaf 6 maart 2019 te zien zal zijn bij het CBK Amsterdam.

Op deze tentoonstelling zien we hoe kunstenaars met hun beelden de complexe ontwikkelingen invoelbaar maken. We zien kunstwerken die reflecteren op de bescherming en het herstel van de natuur, hergebruik van grondstoffen, maar ook op duurzame groei, de consequenties van industrialisatie, sociale ongelijkheid en de positie van minderheden. Er is gebruik gemaakt van afbreekbare of recyclebare materialen. De kunstenaars maken de beschouwers bewust en leveren ideeën hoe duurzaamheid bereikt kan worden. De duurzaamheidskritiek richt zich ook op de kunstwereld zelf: door te wijzen op de milieueffecten van de kunstproductie en het ontstaan van overvolle kunstdepots.

Diverse kunstenaars gebruiken recyclebare dragers: ze schilderen op krantenpapier of op gebruikte overhemden, ze gebruiken restmateriaal. Zo vervaardigde Cees van Rutten zijn werk op een schilderij uit een kringloopwinkel en drukken verschillende kunstenaars hun foto’s bewust niet af, maar projecteren ze die. Duurzame objecten kunnen naast praktisch ook metaforisch van aard zijn. De gebruiksvoorwerpen die Jet Naftaniël-Joëls maakt van uit het straatbeeld verdwenen plastic tasjes hebben naast een duurzame ook een poëtische component.

Naast de expositie is er tevens een programmering met talks en workshops, waarbij kunstenaars samen met het publiek werken met recyclebaar materiaal of hun werk verder toelichten.

De tentoonstelling Sustainability Art is vanaf 6 t/m 30 maart 2019 te zien in het CBK Amsterdam.

Klik hier voor meer informatie.