OUD AGENDAITEM

Sustainability Art

Kunst centrum Haarlem - Vanaf zaterdag 18 januari 2020 is in Kunst centrum Haarlem de reizende tentoonstelling Sustainability Art te zien. 16 Kunstenaars tonen hun visie op de planeet aarde en de gevolgen van klimaatverandering. De kunstenaars maken met uiteenlopende werken de complexe materie zichtbaar van bijvoorbeeld de opwarming van de aarde, de vervuiling van de oceanen en de algehele verspilling. In veel werk is gebruik gemaakt van afbreekbare en recyclebare materialen.  

De getoonde werken zijn zeer divers. Zo maakt Jet Naftaniel-Joëls van gebruikte koffie-cupjes sierlijke sieraden, Cees van Rutten maakt nieuw werk van schilderijen die hij in de kringloopwinkel koopt en Jos Out recyclet oude marmeren grafzerken tot nieuwe beelden waar minimale restanten van de teksten van de oorspronkelijke grafzerken soms zichtbaar blijven.

De Russische kunstenaar Vladimir Opara geeft commentaar op de opwarming van de aarde met een indringende serie bewerkte foto’s van verbrande zonnebloemvelden waarin ook zijn liefde voor Vincent van Gogh voelbaar is. De Amsterdamse kunstenaar en huisarts Maja Vucetic toont twee varianten van de aloude apotheker-gaper waarbij zij de verspilling van medicijnen en het gebrek aan medicijnen in de niet-westerse wereld aan de kaak stelt.

De tentoonstelling Sustainability Art is te zien vanaf 18 januari t/m 14 maart in Kunst centrum Haarlem. Klik hier voor meer info.