Disappearance at sea 1996 (film still)
OUD AGENDAITEM

Tacita Dean

Museum De Pont - Voor het eerst toont De Pont een grote selectie van de werken van Tacita Dean uit de eigen vaste collectie. Deze collectiepresentatie zal tot en met 2 februari 2020 te zien zijn in de Nieuwe Vleugel van het museum, die in 2016 werd geopend en speciaal gebouwd is voor foto- en video-installaties.

Al ruim twintig jaar volgt De Pont de Engelse videokunstenaar. In 1998 kreeg ze in Tilburg een solotentoonstelling in het museum en werden twee 16mm films verworven voor de vaste collectie: Disappearance at Sea (1996) en Der Jungbrunnen (1998). Dat haar werk divers is, blijkt uit de zes werken die De Pont tussen 2001 en 2015 van Dean aankocht, waaronder foto’s, gravures, tekeningen, een lithoprint en nog een 16mm film: Michael Hamburger (2007).

De korte film Disappearance at Sea (1996) begint met een close-up van vuurtorenlampen die in een traag tempo lichtbundels over het scherm werpen terwijl een lens met veel geraas ronddraait. Na enkele minuten verandert het beeld in een schemerig zeegezicht dat bij het vallen van de nacht langzaam verdwijnt. Het filmbeeld lost als het ware op in de werkelijke duisternis van de projectiezaal. Alleen het geluid van de lens blijft hoorbaar.

Inspiratie voor de film vormde het verhaal van de onfortuinlijke zeezeiler Donald Crowhurst die in 1969 met zijn zelfgebouwde 'trimaran' spoorloos verdween. De zee speelt ook in de installatie Girl Stowaway (1994) een grote rol. Uitgangspunt hiervoor was de avontuurlijke tocht van een Australisch meisje dat vermomd als jongen in 1928 als verstekeling naar Engeland voer. De meest recente aanwinst, Quatemary (2014) bestaat uit een gravure van ruim twee bij zes meter. Met negentiende-eeuwse landschapsfoto's, teksten en schoolbordtekeningen, schetst Dean een episch verhaal over een dreigende vulkaanuitbarsting in een kale uitgestrekte woestenij. Bij Tacita Dean gaan feit en fictie naadloos in elkaar over en krijgt het gewone plotseling een magische, poëtisch lading. De raadselachtige schoonheid van haar films en fotogravures hypnotiseert.

Klik hier voor meer informatie over Tacita Dean, van 14 september 2019 t/m 2 februari 2020 te zien in Museum De Pont.