Model Adut Akech draagt Balenciaga in 'The Earthwise Issue' van i-D, najaar 2018. Foto: Campbell Addy. Styling: Alastair McKimm
Devan Shimoyama. February II, 2019.
Prem Sahib, Umbra, 2019. Foto: Plastiques. Met dank aan de kunstenaar en Jhaveri Contemporary.
OUD AGENDAITEM

The Hoodie

Het Nieuwe Instituut - Je komt de capuchontrui tegen op straat, op de catwalk, op kantoor, op sportvelden en langs de lijn. Voor sommige mensen is het niets meer dan een makkelijk en comfortabel kledingstuk, terwijl de hoodie voor anderen gepaard gaat met allerlei onvermijdelijke maatschappelijke en culturele connotaties. In de tentoonstelling The Hoodie van schrijver en curator Lou Stoppard, staat de hoodie als ‘verhalenverteller’ centraal; als drager van de meest uiteenlopende betekenissen.

The hoodie loopt mee in de voorhoede van de mode en wordt gehypet als trend en must-have item. Elders wijst de trui-met-capuchon richting morele paniek, wordt het door bepaalde instanties verbannen of is het een symbool van ongelijkheid, misdaad of rebels gedrag.

Curator Lou Stoppard creëert met The Hoodie een dynamische tentoonstelling waarin kunstwerken, kledingstukken, publicaties, digitale opnames, social media posts en andere voorwerpen samenkomen. De tentoonstelling verkent verschillende, elkaar soms kruisende thema’s waaronder de opkomst van de beveiligingscultuur en gezichtsherkenning, muziek en subcultuur en het debat over gender fluidity. The Hoodie onderzoekt deze thema’s in relatie tot het kledingstuk en daagt de bezoeker uit om opnieuw standpunt in te nemen. De tentoonstelling toont de evolutie van de hoodie in de jaren ‘30 tot icoon van streetwear.

De tentoonstelling toont werk van onder andere Campbell Addy, John Edmonds, Sasha Huber, Rick Owens, David Hammons, Lucy Orta, Thorsten Brinkmann, Vetements, Vexed Generation. Twee speciale opdrachten zijn uitgeschreven aan kunstenaars Bogomir Doringer en Angelica Falkeling. Lou Stoppard is schrijver, onafhankelijk curator en editor-at-large bij SHOWstudio.

Voor de tentoonstelling en het event programma wordt samengewerkt met Malique Mohamud (Studio Narrative) en Chinouk Filique de Miranda. Het tentoonstellingsontwerp wordt verzorgd door Studio LA. Bij The Hoodie verschijnt een digitale publicatie waarin nieuwe essays, interviews en visuals zijn opgenomen. Het event programma van lezingen en workshops wordt in oktober aangekondigd.

Klik hier voor meer informatie over The Hoodie. Te zien van 1 december 2019 t/m 12 april 2020 in Het Nieuwe Instituut.