Foto van Google Earth, Monnikskapstraat in Amsterdam Noord
OUD AGENDAITEM

The Right to Build: zelfbouw tussen droom en realiteit

Architectuurcentrum Amsterdam - Wereldwijd bouwen mensen hun eigen woning, soms als wens en soms uit noodzaak. The Right to Build is een snapshot van iconische, uiteenlopende vormen van zelfbouw die zich in de afgelopen tien jaar in Amsterdam en Almere hebben gemanifesteerd, gespiegeld aan internationale voorbeelden uit dezelfde periode. Het spanningsveld tussen eigen initiatief en regelgeving staat centraal in deze tentoonstelling.

In Amsterdam en Almere is de afgelopen tien jaar veelvuldig geëxperimenteerd met zelfbouw. Dit resulteert niet alleen in eigenzinnige eengezinswoningen, maar ook in rijtjeshuizen uit catalogi, collectief gerealiseerde wooncomplexen en complete gebiedsontwikkelingen. Na decennia van maatschappelijke individualisering biedt zelfbouw de consument nu ook op het gebied van wonen ruimte voor eigen expressie. Maar is er nog wel ruimte voor zelfbouw nu de stad onder hoge druk groeit en verdicht? Hebben we het recht om onze eigen woonomgeving te realiseren en in hoeverre kan of moet een overheid deze vorm van stadsontwikkeling stimuleren of reguleren?

Architectuurcentrum Amsterdam transformeert tijdelijk tot een heuse zelfbouwbouwplaats en illustreert deze discussie aan de hand van twaalf projecten, waaronder de drijvende woonwijk Schoonschip, het ADM-terrein, Palais Récup en Almere Oosterwold. Ter inspiratie voor de discussie over de komende tien jaar zelfbouw zijn architectenbureaus KRFT, LOA en SLA gevraagd een visie op de toekomst van het fenomeen te ontwikkelen. Welke bijdrage kan zelfbouw leveren aan de 250.000 extra woningen die nodig zijn in de Metropoolregio Amsterdam? Wie mag wat bouwen en in welk soort stad moet dit resulteren?

Klik hier voor meer informatie over The Right to Build, van 28 juni t/m 8 december 2019 te zien in het Architectuurcentrum Amsterdam.