Afbeelding: Morena Bamberger, Untitled (work-in-progress) 2019
Maastricht 26 november 2019 - 12 april 2020

The Studio #2: Morena Bamberger, Ethereality

Bonnefantenmuseum - The Studio biedt een podium aan kleinschalige solopresentaties waarin kunstenaars verslag doen van recente ontwikkelingen in hun werk. In deze tweede studiopresentatie is het de beurt aan Morena Bamberger (Roermond, 1994), die met 'Ethereality'een nieuw, ruimtevullend werk presenteert naar aanleiding van een reis naar Zwitserland.

Ethereality is een samentrekking van twee woorden met een tegengestelde betekenis: ethereal en reality. De installatie met videobeelden toont een vervreemdende mix van ongrijpbare fantasie en alledaagsheid, wat kenmerkend is voor deze kunstenaar. Haar mysterieuze wereld tovert ze tevoorschijn met simpele materialen als afdekplastic, glitterstoffen en polystyreenplaten die ze vervolgens met uiteenlopende materialen en geprojecteerde videobeelden bewerkt.

Voor de film ging Bamberger op een spirituele reis in de Zwitserse bergen, een soort van vision quest zoals ze het zelf noemt, om dichter bij haar intuïtie te komen en om haar kwetsbaarheid en kracht te ervaren. Het is voor het eerst dat Bamberger zelf de hoofdrol speelt in haar film. Afgelopen twee jaar trok haar werk juist de aandacht door de manier waarop ze met haar videocamera de omgeving van Roermond verkende en de volstrekt open wijze waarop ze vrienden, familie maar ook toevallige voorbijgangers filmde. Dat leverde onverwachte, ontregelende gebeurtenissen op, zoals te zien is in haar prachtige afstudeerfilm ‘Home ground’ uit 2018.

Ethereality is te zien t/m 12 april 2020 in het Bonnefantenmuseum. Voor meer info, klik hier.