Anne Geene en Arjan de Nooy, Aantekeningen (uit The Universal Photographer), 2018. Gemeentemuseum Den Haag.
Vroeg werk / Early work, uit / from: The Universal Photographer © Anne Geene & Arjan de Nooy, 2018. Gemeentemuseum Den Haag.
Voyeur, uit / from: The Universal Photographer © Anne Geene & Arjan de Nooy, 2018. Gemeentemuseum Den Haag.
OUD AGENDAITEM

The Universal Photographer

Aan de hand van U. maken Anne Geene en Arjan de Nooy een ‘encyclopedie’ over de fotografie, The Universal Photographer. Deze fictieve persoon maakte méér foto’s van méér verschillende onderwerpen in méér verschillende stijlen dan alle fotografen voor hem. In U. kunnen talloze eigenschappen van andere fotografen, filosofen, wetenschappers en verzamelaars worden herkend. Als fotograaf verhoudt hij zich namelijk op extreme wijze tot een basiskwaliteit van fotografie: het kopiëren.

Geene & De Nooy baseren The Universal Photographer losjes op Gustave Flauberts onvoltooide roman Bouvard et Pécuchet uit 1881. Hierin bestuderen twee vijftigers de stand van zaken op uiteenlopende terreinen, van scheikunde en psychologie tot religie en landbouw. Net als deze personages had U. een drang tot studeren, kopiëren, verzamelen, combineren en onderzoeken – en net als hen ontbrak het hem aan gezond verstand. Dit resulteerde in ongebruikelijke methodes, merkwaardige voorkeuren en naïeve oplossingen voor zelfgecreëerde problemen.

Het werk van U. weerspiegelt de visie van de kunstenaars op de kunst van het fotograferen, gekenmerkt door relativering en absurdisme. Omgeven door een duizelingwekkende inventarisatie van citaten over fotografie, is The Universal Photographer een viering van de fotografie. 

Bekijk de foto’s van Anne Geene en Arjan de Nooy in Gemeentemuseum Den Haag van 13 oktober t/m 17 maart. Kijk hier voor meer informatie.