Tjalf Sparnaay via Museum Jan van der Togt
Tjalf Sparnaay via Museum Jan van der Togt
OUD AGENDAITEM

Tjalf Sparnaay - Delicious Paintings

Museum Jan van der Togt - De internationaal erkende kunstenaar Tjalf Sparnaay verwondert het publiek met Delicious Paintings; zijn hyperrealistische schilderijen van extreem uitvergrote etenswaren, in het Museum Jan van der Togt. De werken springen van het doek en verbazen door de extreme precisie en vakmanschap. De tentoonstelling biedt overzicht van zijn gehele oeuvre en toont ook nieuwe fotowerken, voor het eerst in Nederland te zien.

Sparnaay (Haarlem, 1954) onderscheidt zich met het extreem uitvergroten van de werkelijkheid en het met fotografische precisie overbrengen van een beeld op het doek. In zijn schilderijen kiest hij ervoor om slechts een detail van een veel grootser concept weer te geven. Hiermee werpt hij nieuw licht op het dagelijks leven en op wat schoonheid is. Het werk van Tjalf Sparnaay borduurt direct voort op de Nederlandse traditie van minutieus realistisch geschilderde etenswaren uit de Gouden Eeuw. In zijn lucide kleurgebruik en oog voor detail en verfijning benadert hij Vermeer, terwijl de belichting in zijn schilderijen refereert aan het spel van licht- en schaduw in het werk van Rembrandt. In Delicious Paintings komen deze werken samen in Museum Jan van der Togt.

Nieuw, niet eerder getoond werk: Urban Photography
Parallel aan zijn schilderkunst werkt Sparnaay aan een fotografisch oeuvre dat tijdens deze tentoonstelling voor het eerst getoond wordt. Er zijn prachtige series ontstaan die net als zijn schilderijen de grens tussen schilderkunst en fotografie opzoeken.

Delicious Paintings is van 17 oktober 2019 t/m 19 januari 2020 is in Museum Jan van der Togt te zien. Klik hier voor meer info.