Vrede van Münster, Foto: Jan Zweerts
OUD AGENDAITEM

Topstukken in perspectief

Nationaal Archief – Vanaf 22 maart toont het Nationaal Archief de tentoonstelling Topstukken in perspectief - van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie. Aanleiding voor deze expositie is de verkiezing van het Plakkaat tot het Pronkstuk van Nederland. In Topstukken in perspectief worden vijftien documenten uit de eigen collectie getoond die een speciale plaats innemen binnen de geschiedenis.

Naast het Plakkaat van Verlatinge worden onder andere de Grondwet van Thorbecke, het scheidingsverdrag van België en Nederland, de Vrede van Munster, de onafhankelijkheidsverklaring van Suriname en de abdicatie van koningin Beatrix getoond. Documenten die stuk voor stuk een belangwekkend historisch moment markeren. De topstukken worden aangevuld met contextstukken. Het Nationaal Archief is zich ervan bewust dat de collectie zoals deze is gevormd slechts één perspectief biedt. Dit werpt dan ook de vraag op: zijn dit wel topstukken voor iedereen? En: wat is hun betekenis nog in de samenleving van vandaag?

Om de getoonde objecten meer in perspectief te plaatsen geven bekende personen uit onder meer de politiek, de media en de wetenschap er hun eigen visie op. In video-interviews vertellen zij welk specifiek archiefstuk voor hen belangrijk is en waarom het hen raakt. Zo gaat royalty watcher Marc van der Linden in op de abdicatie van koningin Beatrix, becommentarieert millennial-expert Talitha Muusse de Wet die in 1956 de handelingsonbekwaamheid voor getrouwde vrouwen ophief en geeft voormalig CDA-kamerlid Kathleen Ferrier haar kijk op de akte van erkenning van de onafhankelijkheid van Suriname.

Ook het perspectief van de bezoeker is belangrijk. Welk topstuk raakt hen het meest en waarom? Aan een ronde tafel in het midden van de tentoonstelling kunnen bezoekers een reactie achterlaten.

De tentoonstelling Topstukken in perspectief is van 22 maart 2019 t/m 5 januari 2020 te zien in het Nationaal Archief in Den Haag.

Klik hier voor meer informatie.