Things That Matter, "Maria", Tropenmuseum. Beeld: David Vroom
OUD AGENDAITEM

Tropenmuseum: Things That Matter

Wat neemt iemand op de vlucht mee om zich thuis te voelen? Hoe laten mensen met kleding zien dat ze trots zijn op hun wortels? Vanaf 13 juli beantwoordt het Tropenmuseum vragen zoals deze in de nieuwe tentoonstelling Things That Matter. 
De wereldberoemde museumcollectie staat daarin centraal: voorwerpen van grote persoonlijke betekenis die tegelijkertijd nauw verbonden zijn met tien maatschappelijke onderwerpen van vandaag, zoals migratie en afkomst. Videoportretten en audiofragmenten waarin mensen – uit Nederland en ver daarbuiten – hun persoonlijke verhaal delen, brengen de collectie tot leven. 

De verandering van het klimaat heeft ingrijpende gevolgen: ijs dat smelt in het Arctisch gebied en eilanden die zinken in de Grote Oceaan. Maar hoe bewaar je je cultuur als jouw land verdwijnt? Dit paviljoen laat zien welke verhalen je vertelt aan je kinderen en welke voorwerpen je koestert, aan de hand van voorbeelden van de Marshalleilanden. 

Dichter en klimaatactivist Kathy Jetnil-Kijiner sprak voor Things That Matter een bijzondere soundscape in. Daarin vertelt zij waarom de tentoongestelde objecten zo belangrijk zijn voor haar cultuur en hoe die cultuur op het punt staat te verdwijnen: wanneer de zeespiegel verder stijgt, zijn deze objecten de laatste tastbare overblijfselen van haar cultuur. Het zet bezoekers aan het denken over klimaatverandering, duurzaamheid en cultureel erfgoed.

Vlisco kleding en kalligraffiti
Kleding is een van de sterkste manieren om een statement te maken over wie je bent. Dat geldt zeker voor de kleurrijke kente en waxprints van Vlisco. Deze stoffen zeggen heel duidelijk: ik voel mij verbonden met Afrika. In Things That Matter laat het Tropenmuseum zowel traditionele stoffen als hedendaagse creaties van jonge ontwerpers zien.

Daarnaast komt ook taal terug in de tentoonstelling, want in sommige culturen is taal de belangrijkste vorm van kunst. Steeds worden er nieuwe vormen aan toegevoegd, zoals kalligraffiti die het klassieke schoonschrift vertaalt naar de straat. eL Seed, een populaire Frans-Tunesische kalligraffiti-artiest met ongeveer 100.000 volgers op Instagram, beschilderde het volledige paviljoen dat in het teken staat van het Arabische schrift.

De tentoonstelling "Things that Matter” loopt van 13 juli 2018. Kijk hier voor meer informatie.