Untitled (Two Girls Embrace), 2018 © Tyler Mitchell
OUD AGENDAITEM

Tyler Mitchell – I Can Make You Feel Good

Foam - Foam Fotografiemuseum Amsterdam presenteert dit voorjaar I Can Make You Feel Good, de eerste solotentoonstelling van opkomend talent Tyler Mitchell (1995, VS). Foam toont niet alleen een selectie foto’s uit Mitchells persoonlijke werk en werk in opdracht, maar heeft bovendien de première van twee van zijn videowerken, Idyllic Space en Chasing Pink, Found Red.

In zijn werk creëert Mitchell wat hij noemt een ‘black utopia’. Hij fotografeert jonge zwarte mensen tegen een palet van snoepgoedkleuren, in de vrijheid van de natuur of tegen idyllisch geschilderde achtergronden. Hier lijken zij vrij, expressief, ontspannen, gevoelig en trots. Hij produceert holistische beelden van individuen uit zijn omgeving en brengt hun kwetsbaarheid naar voren.

In 2018 schreef Tyler Mitchell, toen pas 23 jaar oud, geschiedenis: twee foto's die hij van de wereldberoemde zangeres Beyoncé had gemaakt sierden de cover van twee verschillende edities van het vermaarde September Issue van de Amerikaanse Vogue. Daarmee was hij de eerste zwarte fotograaf in de 126-jarige geschiedenis van het tijdschrift die de cover schoot. Dit, samen met vele andere verdiensten, maken hem een van de meest gevolgde opkomende fotografische talenten van het moment.

Als tiener bracht Mitchell veel tijd door op Tumblr, het social media platform dat veel gebruikt wordt door jonge fotografen om hun werk te delen. Deze tijd was van grote invloed op zijn visie, aldus Mitchell: “Ik kwam vaak sensuele, jonge, aantrekkelijke blanke modellen tegen die vol plezier rond renden en vrij waren, beelden die we kennen van Larry Clark en Ryan McGinley. Ik zag dit soort beelden echter maar heel zelden van donkere mensen, althans in de fotografie die ik toen kende.”

In zijn videowerk Idyllic Space toont hij jonge zwarte mensen die genieten van simpele dingen, zoals het eten van een ijsje, rondhangen in het zwembad en het spelen van tikkertje. De moord op Tamir Rice uit 2014 is voor Mitchell een urgente aanleiding om een tegengeluid te laten horen. Tamir Rice was 12 jaar toen hij werd doodgeschoten door de politie van Cleveland (VS) terwijl hij buiten aan het spelen was met een speelgoedpistool. Mitchells video-installatie vestigt aandacht op de activiteiten die velen van ons ondernemen zonder erbij stil te staan. Zijn werk confronteert ons met het feit dat deze vanzelfsprekendheden voor zwarte mensen helemaal niet zo vanzelfsprekend zijn.

De video-installatie Chasing Pink, Found Red is explicieter: beelden van jongeren op een warme zomerdag in het park worden gecombineerd met ingesproken audiocommentaren die Mitchell verzamelde onder zijn volgers op social media, waarin ze hun frustraties uiten over hun ervaringen met racisme en vooroordelen. Met beelden van ogenschijnlijk onschuldige activiteiten in het openbaar raakt Mitchells werk aan de psyche van zwarte jongeren, die vaak worden opgevoed met het idee dat ze extra op hun hoede moeten zijn in hun gedrag in het openbaar.

De tentoonstelling I Can Make You Feel Good is van 19 april t/m 5 juni 2019 te zien in Foam.

Klik hier voor meer informatie.