2018 © Rebecca Fertinel
2018 © Rebecca Fertinel
OUD AGENDAITEM

Ubuntu, I Am because We Are – Rebbeca Fertinel

Melkweg Expo - Gefascineerd door het concept Ubuntu—je wordt pas mens door een verbondenheid met alles en iedereen—legde fotograaf Rebecca Fertinel de belangrijke familiegebeurtenissen van een Congolese familie in België vast. Ze fotografeert de momenten wanneer de tradities het meest aanwezig zijn en de groepsidentiteit het sterkst. Met de dummy van het project Ubuntu, I Am because We Are won Rebecca Fertinel in 2018 de Unseen Dummy Award en dus een publicatie bij Lecturis. Zeven maanden later is het boek klaar en presenteren Melkweg Expo en Unseen vrijdag 3 mei de book launch met een expositie en voorafgaand een fotografie talk.

I Am because We Are. Dat is de vrije vertaling van Ubuntu, een levenshouding waarbij de verbinding van jou als mens met je medemens centraal staat. In augustus 2015 werd fotograaf Rebecca Fertinel uitgenodigd op een Congolese bruiloft in België. Daar maakte ze kennis met de warme Congolese gemeenschap en Ubuntu. Gefascineerd door het concept Ubuntu besluit Rebecca in haar karakteristieke zwart-witstijl de belangrijke familiegebeurtenissen te fotograferen. Rebecca legt deze momenten vast in snapshots als rake observatie van intieme momenten.

Rebecca’s interesse ligt bij de verhouding tussen het individu en de groepsidentiteit. In deze fotografische documentaire onderzoekt ze het verlangen om in een veranderende omgeving een groepsidentiteit in stand te houden en Ubuntu. Iedereen in een gelijkaardige situatie heeft wel eens ervaren hoe je enerzijds wil bijdragen aan de tradities, maar anderzijds ook je voeling verliest met oude gewoontes en tradities omdat je in een andere tijd en omgeving bent opgegroeid.

“Het maken van deze fotoreeks gaf mij het gevoel deel uit te maken van een groep. Dat was een waardevol gevoel, dat ik niet kende van mijn eigen leven. Iedereen zoekt zijn plaats in het leven. Daarin schuilt voor mij de schoonheid van Ubuntu.” Aldus Rebecca Fertinel.

Klik hier voor meer informatie over Ubuntu, I Am because We Are – Rebbeca Fertinel, van 4 t/m 19 mei 2019 te zien in de Melkweg Expo.