Caravaggio, 'De graflegging van Christus' (1602-1603). Beeld: Vaticaan.
OUD AGENDAITEM

Utrecht en de impact van Caravaggio

Rome was het centrum van de wereld in het begin van de Gouden Eeuw. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad, waar – zo deed het gerucht de ronde – Caravaggio voor een revolutie had gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, ongekend drama, het grote gebaar en een mysterie van licht. Dat moest je met eigen ogen zien. Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst waren erbij.

Utrecht, Caravaggio en Europa brengt het Rome van 1600-1630 naar Utrecht. Met zeventig meesterwerken laat de tentoonstelling voor het eerst de Utrechtse caravaggisten naast hun Europese collega’s zien: Italianen Caravaggio, Bartolomeo Manfredi, Giovanni Antonio Galli (Lo Spadarino), Giovanni Serodine, en Orazio Gentileschi, Spanjaard Jusepe de Ribera, Fransen Nicolas Régnier, Nicolas Tournier en Valentin de Boulogne en Vlamingen Gerard Seghers en Theodoor Rombouts.

De tentoonstelling bevat ruim zestig bruiklenen, afkomstig uit museale en privécollecties in Europa en de VS, waaronder de Vaticaanse musea, het Louvre in Parijs, Galleria degli Uffizi in Florence, The National Gallery of Art in Londen en The National Gallery of Art in Washington, maar ook uit kerken in Rome.

Topstuk uit het Vaticaan
Een heel bijzondere bruikleen is het werk “De graflegging van Caravaggio.” Bij hoge uitzondering heeft het Vaticaan toegezegd dit topstuk in bruikleen te geven aan het Centraal Museum Utrecht. Het is voor het eerst dat het monumentale altaarstuk van ruim 3 bij 2 meter in Nederland te zien is. Het werk is vanaf 16 december gedurende slechts vier weken te bewonderen. Van Caravaggio is naast zijn Graflegging ook zijn “Mediterende Hieronymus” uit het Monesterio de la Virgen de Montserrat te zien. Ook dit schilderij was nog niet eerder in Nederland.

De tentoonstelling “Utrecht, Caravaggio en Europa” loopt van 16 december 2018 t/m 24 maart 2019.  Kijk hier voor meer informatie over de tentoonstelling.