Foto: Colijn van Noort
OUD AGENDAITEM

Utrechtse Wonderkamers: door de tijd

Pop-up Museum Oud Amelisweerd - Vanaf 10 juni neemt Pop-up Museum Oud Amelisweerd bezoekers mee naar de roots van musea met de tentoonstelling Utrechtse Wonderkamers: door de tijd. In verschillende, eclectisch en thematisch ingerichte vertrekken nodigt het museum bezoekers uit zich te verwonderen en te reflecteren over de bijzondere objecten uit de collecties van Utrechtse kasteelmusea die voor de eerste keer in het huis te zien zullen zijn.

In de eerste editie van Utrechtse Wonderkamers zal ‘tijd’ centraal staan, een belangrijk thema voor het landhuis Oud Amelisweerd. Door toevoegingen en wijzigingen in het 18e-eeuwse gebouw is de geschiedenis van het huis in één oogopslag zichtbaar geworden. De tijd is hier bijna tastbaar.

In de presentaties worden de vertrekken op eclectische wijze ingericht met bijzondere objecten uit de collecties van de verschillende Utrechtse kasteelmusea: Museum Huis Doorn, Kasteel de Haar, Slot Zuylen en Kasteel Amerongen. Schatten uit de depots – die normaal gesproken niet te zien zijn voor het publiek – worden samen met moderne kunst en design getoond tussen de fraaie historische behangsels van het landhuis.

Met de serie Utrechtse Wonderkamers verwijst Pop-up Museum Oud Amelisweerd naar de oorsprong van musea: wonderkamers of Wunderkammers. Dit waren veelal rijk ingerichte ruimtes in huizen met daarin bijzondere collecties en verzamelingen. Van oude kunst tot moderne ontwerpen en bijzondere voorwerpen tot ongewone en alledaagse objecten – de diversiteit in collecties was groot. Wunderkammers boden ruimte voor waardering, verwondering en reflectie.

De tentoonstelling, maar ook het bijzondere interieur van het landhuis spreekt tot de verbeelding. Landhuis Oud Amelisweerd kent een bijzondere geschiedenis en behoort dankzij eeuwen van incidentele bewoning tot een van de best bewaarde voorbeelden van een 18e-eeuwse edelmanwoning in Nederland.

Hoogtepunt van het monumentale pand zijn de bijna 250 jaar oude historische behangsels, die de muren van het landhuis tot de dag van vandaag sieren. Oud Amelisweerd is een van de zeer weinige plaatsen waar Chinees behang uit deze periode (1750-1770) op de originele locatie te zien is. Het met de V.O.C. meegebrachte behang met Chinese natuurmotieven, jachtscènes en een drakenbootrace is buitengewoon zeldzaam.

Klik hier voor meer informatie over Utrechtse Wonderkamers: door de tijd, van 10 juni t/m 31 oktober 2019 te zien in Pop-up Museum Oud Amelisweerd.