Vincent van Gogh, Olijfbomen, november 1889. Minneapolis Institute of Art. The William Hood Dunwoody Fund
OUD AGENDAITEM

Van Gogh en de olijfgaarden

Van Gogh Museum - De olijfboom hoort bij een landschap in Zuid-Frankrijk, zoals de knotwilg bij Nederland. Van Gogh schilderde graag wat hij om zich heen zag. De tentoonstelling Van Gogh en de olijfgaarden laat zien hoe Vincents keuzes en buitengewone vakmanschap leidden tot 15 variaties op dit ene onderwerp. 

Vincent was geboeid door de steeds wisselende sferen en kleuren van de bomen in het Zuid-Franse landschap. Hij probeerde dat zo expressief en krachtig mogelijk in zijn schilderijen weer te geven. De tentoonstelling Van Gogh en de olijfgaarden onderzoekt welke betekenis de olijfboom had voor Van Gogh en wat zijn ambities waren bij het schilderen van deze reeks.

Verder laat de tentoonstelling zien hoe Van Gogh experimenteerde en varieerde met techniek, kleur en compositie. Hij werkte met wervelende en ritmische penseelstreken, sterke contouren, gestileerde vormen en doordachte kleurencombinaties. Zoals hij zelf schreef:

‘De olijfbomen zijn heel karakteristiek en ik doe alle mogelijke moeite om die te pakken te krijgen. Het is zilverkleurig, nu eens meer blauw, dan weer groen gekleurd, brons, opblekend tegen een gele, paarsige of oranje tot dof roodokeren grond.’ (Aan Theo vanuit Saint-Rémy de Provence, september 1889).

Vincent van Gogh verbleef een jaar in de inrichting in het Zuid-Franse Saint-Rémy. Ondanks zijn instabiele mentale gezondheid was hij er erg productief. Hij maakte in totaal vijftien schilderijen van olijfboomgaarden. Drie daarvan bevinden zich in de collectie van het Van Gogh Museum, de rest raakte verspreid over Europa en Amerika. Nu is deze groep schilderijen voor het eerst weer samen te bewonderen.

De tentoonstelling is het resultaat van jarenlang onderzoek naar Van Goghs olijfgaarden. Het Van Gogh Museum werkten hierin samen met hun collega’s van The Dallas Museum of Art en de andere musea waar de schilderijen zich nu bevinden. 

Van Gogh en de olijfgaarden is te zien van 11 maart t/m 12 juni 2022 in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Klik hier voor meer informatie!