Gezicht op Veere vanuit Oostwatering - A.J. van Dijck
OUD AGENDAITEM

Veere daar moest je geweest zijn

Museum Veere - In Museum Veere is vanaf 2 juni de bijzondere tentoonstelling Veere daar moest je geweest zijn; Veere als nationale en internationale kunstenaarskolonie 1892-1992 te zien. Tijdens de twintigste eeuw was Veere een ware kunstenaarskolonie. Talloze beeldend kunstenaars woonden en werkten in of bezochten het havenstadje. Museum Veere laat in een nieuwe kunstexpositie in de Schotse Huizen en het Stadhuis een bijzondere selectie zien van het werk van deze kunstenaars, samengesteld door gastconservator Joost Bakker.

De Zeeuwse havenstad Veere heeft van oudsher een grote aantrekkingskracht op beeldend kunstenaars. Schilders werden betoverd door en besmet met de zoete ziekte die ‘Veerisme’ heet: een ongeneeslijke verliefdheid op het pittoreske stadje.

Tijdens de Napoleontische tijd raakte Veere ernstig in verval. De belangrijke wolhandel met Schotland was tot stilstand gekomen en het duurde nog tot eind negentiende eeuw voor het herstel zich inzette. Kunstschilders ontdekten toen wederom Veere en vestigden zich er. In de loop van de twintigste eeuw woonden en werkten of bezochten meer dan duizend beeldend kunstenaars dit pittoreske havenstadje. Veere was merkwaardig genoeg als ultieme schildersplek bekender in het buitenland dan in Nederland. ‘Veere daar moest je geweest zijn’ was niet voor niets het internationale schilderscredo tijdens het Interbellum, de bloeitijd van Veere als kunstenaarskolonie.

Precies honderd jaar lang woonden en werkten of bezochten beeldend kunstenaars Veere en haar directe omgeving. Niet voor niets is het Zeeuwse Veere tot op de dag van vandaag één van de meest geschilderde steden van de Lage Landen. De eerste kunstschilder die zich in december 1892 met zijn gezin in Veere vestigde in Het Werfhuis was de uit Delft afkomstige tekenleraar Bernard Plasschaert (1835-1893). De laatste beeldend kunstenaar uit de oude ‘oorspronkelijke’ Veerse kunstenaarskolonie was Sárika Góth (1900-1992). Zij overleed in het voorjaar van 1992, in haar huis De Goutsbloeme aan de Markt.

Vanaf 1916 tot 1939 waren de Schotse Huizen, momenteel onderdeel van Museum Veere, een belangrijke ontmoetingsplaats binnen de Veerse kunstenaarskolonie. De bewoners, de Britse mecenas en kunstverzamelaar Albert Lional Ochs (1857-1921) en zijn dochter Alma Francis (1889-1987) organiseerden er tal van verkooptentoonstellingen.

In de expositiezalen van de Schotse Huizen laat gastconservator Joost Bakker thematisch werk uit de jaren van de Veerse kunstenaarskolonie zien. In onze locatie Stadhuis worden werken getoond waarin het vijftiende-eeuwse monument zelf een hoofdrol speelt.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling Veere daar moest je geweest zijn; Veere als nationale en internationale kunstenaarskolonie 1892-1992 van 2 juni t/m 24 november 2019 te zien in Museum Veere.