OUD AGENDAITEM

Verleiden met een glimlach, Jo Spier en de reclame

Stedelijk Museum Zutphen - Een tentoonstelling geheel gewijd aan het reclamewerk van tekenaar Jo Spier, aangevuld met reclamewerk van tijdgenoten én hedendaagse tekenaars. Verleiden met een glimlach, Jo Spier en de reclame toont illustraties van een niet alleen tekenend journalist, maar ook een illustrator met een neus voor het perfect weergeven van reclame-ideeën.

De tekeningen van Jo Spier (Zutphen 1900-1978) gaan veel verder dan een plaatje met een tekst. Zijn vermogen om op een beeldende wijze typografie in te zetten is ongeëvenaard. De enorme hoeveelheid aan reclame-uitingen overtreft waarschijnlijk al Spiers tekenwerk voor kranten en tijdschriften. Onder zijn commerciële opdrachtgevers waren wereldomvattende bedrijven als Shell, Esso, Mobil Oil, Ford, Philips, en Schlumberger, maar ook in Nederland wist men hem te vinden: Heineken, KLM, NS, PTT en Amstel Bier waren bedrijven die jarenlang adverteerden met de getekende reclameboodschappen van Jo Spier.

De tentoonstelling toont naast het werk van Spier ook werk van tijdgenoten als Ies Spreekmeester en Eppo Doeve. Daarnaast laten hedendaagse tekenaars als Joep Bertrams, Ien van Laanen, Nanne Meulendijks en TRIK zien hoe zij omgaan met commerciële en maatschappelijke thema’s.

Verleiden met een glimlach, Jo Spier en de reclame is te zien van 21 september 2019 tot en met 9 februari 2020 in het het Stedelijk Museum Zutphen. Klik hier voor meer info.