Anke Roder, Avondrood (2018)
OUD AGENDAITEM

Verlicht MIJ. Nachtlandschappen

Museum IJsselstein - Het nachtlandschap is al eeuwenlang een fascinatie voor kunstenaars. Het mysterieuze moment waarop de dag eindigt en de lucht zich vult met schemering, spreekt tot de verbeelding van velen. We zien bij de gratie van licht. Kleur bestaat uit licht. Waarneming is licht. Maar hoe vang je het licht? En hoe vang je het licht in het donker?

IJsselstein transformeert in de donkere wintermaanden tot een nachtlandschap, met de Gerbrandytoren als stralend herkenningspunt. De ontsteking van de lichtjes in de 372 meter hoge zendmast is een feestelijk moment voor de stad. Voor Museum IJsselstein is dit een belangrijke aanleiding om een jaarlijks terugkerende tentoonstelling over licht in de moderne en hedendaagse kunst te organiseren.

In de tentoonstelling ‘Verlicht MIJ. Nachtlandschappen’ zijn werken samengebracht waarin de nacht een belangrijke rol speelt. Een spel tussen licht en donker, tussen het zichtbare en onzichtbare. Van maanlicht tot optische illusies en van contrasten tot de kleuren van het landschap: Verlicht MIJ 2018 toont nachtlandschappen in zijn verschillende verschijningsvormen. 

Ook de zestiende-eeuwse Kasteeltoren is onderdeel van deze expositie. Hier zijn bijzondere installaties van Matthijs Munnik te zien. Hij tovert de toren om in een spectaculair lichtlandschap. De Kasteeltoren is van woensdag t/m zondag te bezoeken met gratis toegankelijke rondleidingen vanuit het museum. 

De tentoonstelling ‘Verlicht MIJ. Nachtlandschappen’ loopt van 1 december tot en met 24 februari 2019 in Museum IJsselstein. Voor openingstijden en meer informatie kan je op de website terecht.