“Chicago, August 1975 © Vivian Maier”
location unknown, 1956 © Estate of Vivian Maier, Courtesy Maloof Collection and Howard
Amsterdam 01 juni 2020 - 13 september 2020

Vivian Maier - Works In Color

Na de succesvolle tentoonstelling Vivian Maier van Street Photographer bij Foam in 2014 is aankomend voorjaar de tentoonstelling Vivian Maier – Works in Color te zien.

Vivian Maier werd voornamelijk bekend om haar zwart-witfoto’s. In deze tentoonstelling zien we een kant van Maier die we nog nooit eerder zagen. Er worden 60 unieke kleurenfoto’s uit de periode 1956 tot 1986 getoond. Veelal maakte Maier momentopnamen van het dagelijks leven. De foto’s in de tentoonstelling tonen het straatbeeld van Chicago, de stad waar Maier een groot deel van haar leven woonde. Mensen, objecten, billboards en winkeletalages staan centraal. Haar werk in kleur lijkt wat speelser dan haar werk in zwart-wit. Dit komt ook omdat ze een andere camera voor haar kleurenfoto’s gebruikte.

Vivian Maier werd geboren in de VS als dochter van een Franse moeder en Oostenrijkse vader. Haar ouders verdwenen vroeg uit haar leven waardoor ze snel op eigen benen moest staan. Vanaf 1951 begon ze als nanny te werken en bleef dit voor de rest van haar leven doen. Haar fotografische werk concentreerde zich op sociale onderwerpen: het straatleven, minderbedeelden en immigranten. Ze experimenteerde steeds meer met kleurenfilm, wat tot een abstractere benadering van haar fotografie leidde. Haar werk werd pas na haar dood ontdekt toen een doos met negatieven op een lokale veiling werd aangeboden en vervolgens direct een wereldwijd sensatie veroorzaakte.