foto: Marlena Waldthausen
foto: Han Chiang Chun
foto: Nico Laan
OUD AGENDAITEM

VOLTA

Electriciteitsfabriek - Deze winter werken Nest en de Electriciteitsfabriek samen aan de vijfde Winterwerkplaats, dit jaar door Oscar Peters. In de monumentale Turbinehal werkt Peters aan twee nieuwe kunstinstallaties onder de tentoonstellingsnaam VOLTA, waarin volksvermaak en macabere spektakels worden gevierd. Gedurende de winterperiode wordt door de kunstenaar gebouwd aan kunstwerken die onderdeel worden van de spectaculaire installaties.

In VOLTA maakt Peters een nieuw kunstwerk: een 1000m2 arcade waar je als bezoeker door geloodst wordt en je aan de ervaring dient over te geven. Geïnspireerd op Japans volksvermaak: praalwagens en feesten ter gelegenheid van dodenverering bouwt Peters deze winter een schuddende en schokkende architectuur. Daarbinnen is een schijnbare tegenstelling ervaarbaar, waarbij de toeschouwer zich zowel waant binnen een contemplatieve, spirituele tempel als tussen het summum van kermisvermaak. 

De werken van Oscar Peters (1981) bewegen, roetsjen, hakken en shaken. Exemplarisch hiervoor is eerder werk bestaande uit reuzenponpons, losgeslagen kettingzagen en de ruimtevullende achtbaan-installatie The Wild, waarbij hij op karretjes kunstwerken laat rondrazen. Het karakteriseert zijn fascinatie voor de entertainmentindustrie, terwijl hij tegelijkertijd de huidige manier van kunst kijken en ervaren onder de loep neemt. 

De tentoonstelling VOLTA is te zien vanaf 30 januari t/m 22 maart in de Electriciteitsfabriek. Klik hier voor meer info.