Juffen Astrid en Jolanda, bekend van de NPO serie Klassen. Foto: Sonja de Bruin
Amsterdam 13 november 2021 - 01 april 2022

Vrouwen van Noord

Museum Amsterdam Noord – De nieuwe tentoonstelling van Museum Amsterdam Noord getiteld Vrouwen van Noord. Maak kennis met tien inspirerende vrouwen van vroeger en nu. 

Sommige verhalen gaan over bekende Noorderlingen, andere zijn nog nooit eerder verteld. Inspirerende vrouwen zijn van alle tijden. Toch staan geschiedenisboeken, ook die over Amsterdam Noord, nog steeds voor het overgrote deel vol met mannen. Mede hierdoor zijn veel vrouwen ten onrechte vergeten

Vrouwen van Noord brengt hier verandering in. Met inspirerende verhalen.  Bijvoorbeeld van Ellen Brudet met haar winkel Coloured Goodies in de Van der Pekstraat. Zij zorgt dat elk kind een pop heeft waar het zichzelf mee kan identificeren. Of van verzetsstrijder Cecilia van Alphen Jagtman uit de Bloemenbuurt. Maar zeker ook de juffen Astrid en Jolanda van de OBS de Vier Windstreken in de Banne. Zij kregen nationale bekendheid met de documentaireserie 'Klassen'.

De overeenkomst van al deze vrouwen: een grote maatschappelijke betrokkenheid, bevlogenheid en doorzettingsvermogen. Maar bovenal vrouwen die zich niet laten vertellen wat ze wel of niet mogen doen, maar die hun eigen pad kiezen.

De tentoonstelling vloeit voort uit de Canon van Noord, een collectief geschiedenisproject van het Historisch Centrum Amsterdam Noord. De basis voor deze chronologische geschiedschrijving werd gelegd door vrouwen. Bezoekers van de tentoonstelling worden uitgenodigd om een inspirerende vrouw aan te dragen voor het Canon. 

Vrouwen van Noord is te zien vanaf 13 november 

Klik hier voor meer informatie!