Foto: Taken by Storm & Rutger Prins
Foto: Marco de Swart
OUD AGENDAITEM

Dealen met drugs

In de tentoonstelling Dealen met Drugs krijgen bezoekers (14+) een onthullend kijkje in de ongrijpbare en meedogenloze wereld van drugssmokkel via de Rotterdamse haven. 

In Dealen met Drugs geeft Penoza-schrijfster Chris Westendorp bezoekers zelf de hoofdrol in de duistere wereld van drugssmokkel. Bezoekers kruipen in de huid van havenmedewerkers, dealers, douanebeambten en rechters. Geld is de grote verleider en stelt ze voor onmogelijke dilemma’s. Ga jij voor meer controles in de haven, ook al kost dit tijd en geld? Of strijk jij 3.000 euro op door je toegangspas van de containerterminal uit te lenen aan een smokkelaar? Geef jij de jonge dealer straf of laat je hem gaan? 

Jaarlijks wordt in Europa zo’n 250 ton cocaïne gebruikt. Een groot deel daarvan wordt geïmporteerd via de Rotterdamse haven en de gevolgen gaan verder dan schadelijke effecten voor drugsgebruikers. Deze handel gaat gepaard met keiharde criminaliteit, corruptie en een toenemende druk op Rotterdamse ondernemingen en overheidsinstellingen. Dagelijks krijgen uitwassen van de drugshandel aandacht in de media, maar wat weten we écht van de complexe wereld die hierachter schuilgaat?

Het Maritiem Museum heeft intensieve gesprekken gevoerd met de Douane, Zeehavenpolitie, FIOD, het Openbaar Ministerie, het HARC-team (Hit-And-Run-Cargo), preventieprogramma Drugs & Alcohol, ex-dealers en gebruikers. Uit deze gesprekken kwamen feiten, cijfers en verhalen die erg schokkend zijn. 

De tentoonstelling Dealen met Drugs loopt van 20 oktober 2018 tot en met 4 september 2022 in het Maritiem Museum in Rotterdam. Klik hier voor meer informatie.

Nog ruimte in je agenda?

Dit vind je misschien ook interessant

20 mei 2022 - 08 mei 2023 Rotterdam

Hair Power - Wereld Museum

Bekijk onze volledige agenda